Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Βούλιαξε» το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης – Aπώλειες άνω του 2%

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Βούλιαξε» το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης – Aπώλειες άνω του 2%

Περισσότερο από 2% υποχώρησε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, καθοδηγώντας τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από τη στιγμή που η Ρωσία σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, σκορπίζοντας τρόμο για νέες αυξήσεις των τιμών και για ελλείψεις κατά την χειμερινή περίοδο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, μαζεύοντας τις απώλειές του από άνω του 1% που κατέγραφε στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε με πτώση 2,2%, στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας. 

Αντίστοιχες οι απώλειες και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με το γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση της τάξης του 1,83%, πτώση που του στοίχισε έστω και οριακά τις 830 μονάδες, κλείνοντας στις 829,34 μονάδες. Ο τζίρος οριακά υπερέβη τα 64 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει τα 26,6 εκατ. μετοχές. Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με παρόμοιες απώλειες της τάξεως του 1,85% και 1,83% αντίστοιχα, ενώ στο -1,95% βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης.   

Από τις μεμονωμένες ευρωπαϊκές μετοχές, αυτή που κατακρημνίστηκε ήταν η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, η οποία σημείωσε πτώση 11%, ενώ ο φινλανδικός μητρικός της όμιλος Fortum υποχώρησε 9% και η εταιρεία κοινής ωφελείας PNE 4,1%. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή δελτίου, ενώ η ενεργειακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας διαμήνυσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά εάν το Βερολίνο ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για επιβολή δελτίου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διασφαλιστεί η θέρμανση στις ιδιωτικές πισίνες ή σάουνες. 

«Εάν η προσφορά δεν εξομαλυνθεί άμεσα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβληθεί δελτίο τον χειμώνα, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποθεμάτων και τη μειωμένη κατανάλωση», προειδοποιούν οικονονολόγοι της Commerzbank. Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζουν, η ύφεση θεωρείται αναπόφευκτη. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν διάφορες επιλογές συγκράτησης των τιμών ενέργειας, μεταξύ των οποίων επιβολή πλαφόν στις τιμές και έκτακτες γραμμές πίστωσης για τις εταιρείες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που διέρευσε στο Reuters. 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι αναμένεται νέος γύρος ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές, ειδικά καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας ισχυροποιεί το σενάριο για μία επιτοκιακή αύξηση των 75 αντί των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.  

Το απαισιόδοξο σενάριο της Morgan Stanley προβλέπει πτώση 19% για το δείκτη MSCI Europe, το οποίο βλέπει στις 1.350 μονάδες, σενάριο που προεξοφλεί σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη, με προεκτάσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. 

Οι μετοχές ενέργειας συγκαταλέγονται στους ελάχιστους τομείς που σημείωσαν κέρδη στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με κέρδη άνω του 2%, εν μέσω των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει ελαφρώς την παραγωγή του. 

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου, με απώλειες κοντά στο 5%, από τη στιγμή που η Morgan Stanley υποβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση σε underweight. 
  
moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Έχασε τις 830 μονάδες με πτώση 1,83% – Στα κόκκινα η Ευρώπη

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ κλονίζει τις αγορές – Κλειδώνουν τα μέτρα Ελλάδας και ΕΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News