Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 10:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου

Σε ελεύθερη πτώση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου

Σε χαμηλό είκοσι ετών εκ νέου κατρακύλησε σήμερα Δευτέρα το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να πέφτει υπό του 0,99 για πρώτη φορά μετά το 2022. 

Στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του αμερικανικού άγγιξε το 0,9877 καταγράφοντας απώλειες εκείνη τη στιγμή της τάξεως του 0,70%. Στη συνέχεια ανέκαμψε μερικώς και περί τις 10:20 έχει υπερβεί οριακά το 0,99 και διαπραγματεύεται πέριξ του 0,9903.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό δολάριο ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, με τον δείκτη που το μετρά έναντι έξι βασικών νομισμάτων να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 20ετίας στο 110.

Η απόφαση της Ρωσίας την Παρασκευή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nordstream επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, έχει πυροδοτήσει νέους τριγμούς στις αγορές και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα futures σε ευρώ του Euro STOXX 50 κατέγραφαν βουτιά της τάξεως του 3,3% πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αυτά σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο να πραγματοποιούν βουτιά πλέον του -2%.

Το ενδεχόμενο ο ερχόμενος χειμώνας να κυλήσει με ελλείψεις σε φυσικό αέριο το οποίο αποτελεί εκ των κυριοτέρων πηγών ενέργειας για την κεντρική Ευρώπη, προκαλεί τρόμο. Άλλωστε το ευρώ από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία. 

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου-1

Την ίδια ώρα, διάχυτος είναι ο προβληματισμός αναφορικά με την επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη και κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Οι χρηματαγορές πλέον τοποθετούνται σε μια πιο επιθετική αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσεως, κάτι που θα φέρει το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% από το 0,50% που βρίσκεται επί του παρόντος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Σε νέο χαμηλό 20ετίας το ευρώ: Κύμα ανησυχιών πιέζει το νόμισμα

Στα επίπεδα του 2020 επέστρεψαν τα short κατά του ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News