Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Υγιής η εικόνα στην αγορά εργασίας – Ράλι ανακούφισης στη Wall Street

ΗΠΑ: Υγιής η εικόνα στην αγορά εργασίας – Ράλι ανακούφισης στη Wall Street

Συνολικά 315.000 θέσεις προστέθηκαν τον Αύγουστο στην αμερικανική αγορά εργασίας, πλησιάζοντας την πρότερη εκτίμηση για περίπου 318.000 θέσεις. Τα θετικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδωσαν ώθηση στη Wall Street, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια φθοράς της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, στο 3,7%, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον Ιανουάριο, καθώς ενισχύθηκε και το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Τον Ιούλιο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 526.000, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας σχηματίζουν μία υγιή εικόνα στην αγορά εργασίας, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, επιτοκιακών αυξήσεων και μίας διάχυτης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της οικονομίας.

Το ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% τον Αύγουστο στα 32,36 δολάρια με τη συνολική αύξηση το τελευταίο έτος να φτάνει το 5,2%, μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομίας και οι φόβοι για μια επερχόμενη ύφεση θα οδηγήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παγώσουν τις νέες προσλήψεις. Επίσης, τα στοιχεία αυτά φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για μία ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Wall Street

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, τα αμερικανικά χρηματιστήρια παρουσίασαν κέρδη, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 141 μονάδες ή 0,45%, τον S&P 500 κατά περίπου 0,65% και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq κατά 0,52%.

«Ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο. Είναι κοντά στις προσδοκίες. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να ανατρέπει το σενάριο της επιτοκιακής αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης. Ένας αριθμός που είναι στα πλαίσια των προσδοκιών δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα ράλι ανακούφισης», παρατηρεί μιλώντας στο CNBC ο Steve Sosnick της Interactive Brokers.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News