Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών – Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών – Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Οι μετοχές υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη του καλοκαιριού, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ετοιμάζονται για νέα επιθετική επιτοκιακή αυξηση το Σεπτέμβριο για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην εταιρική κερδοφορία. 

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,1%, διολισθαίνοντας κάτω από το φράγμα των 4.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο S&P 500 υποχώρησε κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, επίπεδο «κλειδί» που παρακολοθείται από traders και στρατηγικούς αναλυτές. Ο Nasdaq σημείωσε αντίστοιχα πτώση 1,1%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 308,12 μονάδων ή 1%. 

Η αγορά συνέχισε την καθοδική τροχιά που άρχισε την Παρασκευή, οπότε ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 3% στον απόηχο των επιθετικών δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Η ανάκαμψη του δείκτη από τα μέσα Ιουνίου περιόρισε τις απώλειές του στο 8,7%.  

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε χθες ότι χρειάζεται μία περιοριστική πολιτική που να μειώσει τη ζήτηση και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα σχόλιά του είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα αντίστοιχα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Μάντις Μιούλερ, που είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την αύξηση των 75 μονάδων βάσης το Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό. 

«Η αγορά είναι πολύ ευαίσθητη και η επιθετική στάση της Fed συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αρκετή μεταβλητότητα έως το τέλος του έτους», αναφέρει η Stephanie Lang της Homrich Berg. Η ίδια σημείωσε ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή, καθώς μία δυναμική εικόνα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή ρητορική. 

Ο ενεργειακός κλάδος του δείκτη S&P 500 σημείωσε πτώση 3,4% με τις μετοχές να συνεχίζουν το τριήμερο sell off. Σε πτώση γύρισε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News