Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από τα κέρδη στις απώλειες – Πτώση άνω του 3% το τελευταίο τριήμερο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από τα κέρδη στις απώλειες – Πτώση άνω του 3% το τελευταίο τριήμερο

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ανησυχία των υψηλότερων επιτοκίων, την ώρα που υποφώσκει ενεργειακή κρίση και ύφεση. 

Αφού ενισχύθηκε περίπου 1% στην αρχή της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έχασε όλα τα κέρδη του και έκλεισε τελικά με πτώση 0,7%, ανεβάζοντας τις απώλειές του στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων σε άνω του 3%, καθώς οι επιθετικοί τόνοι των κεντρικών τραπεζιτών αύξησαν τις προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ενώ οι περισσότεροι τομείς στην Ευρώπη υποχώρησαν, οι τράπεζες, οι οποίες είθισται να ευνοούνται σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ενισχύθηκαν 0,9%, από τη στιγμή που οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για την διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε χθες ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πλέον την «πικρή αλήθεια» πως η Ρωσία δεν θα αποκαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη χώρα. «Δεν θα επανέλθει, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», ανέφερε ο Χάμπεκ ενόψει της διακοπής των ροών από την Gazprom στον αγωγό για εργασίες συντήρησης.  

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,5%, περιορίζοντας στο τέλος αισθητά τα κέρδη του από τα υψηλά της ημέρας. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,9%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισαν με μικρές απώλειες 0,1%.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News