Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος των επιτοκιακών αυξήσεων τις έριξε σε χαμηλό μηνός

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος των επιτοκιακών αυξήσεων τις έριξε σε χαμηλό μηνός

Πτωτικά άνοιξαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον τεχνολογικό κλάδο να καθοδηγεί τις απώλειες, στον απόηχο των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για νέες επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις την ώρα που αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, σε χαμηλό μηνός, με τις ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικές μετοχές να βουλιάζουν 2,4%. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, προειδοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δράσουν πιο δυναμικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ακόμη και εάν οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση, ενώ και οι πιο ήπιοι ως προς τις απόψεις τους διαμορφωτές πολιτικής, ο Φινλανδός Όλι Ρεν και ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό, άφησαν να εννοηθεί ότι περιμένουν μία ακόμη μεγάλη κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Οι αγορές δίδουν πιθανότητα 75% για μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, συγκριτικά με το 24% που έδιδαν μόλις πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη Refinitiv. «Η επιτοκιακή απόφαση της ΕΚΤ θα δείξει ότι το σημερινό αφήγημα για τον πληθωρισμό θα τις αναγκάσει σε πιο επιθετικές κινήσεις οι οποίες θα πλήξουν την ανάπτυξη», ανέφερε ο Έντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

«Κανένας από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, ούτε η Σνάμπελ, ούτε ο Βιλερουά, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για το τι ακριβώς περιμένουν στην επόμενη συνεδρίαση – ενδεχομένως να περιμένουν πρώτα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης για τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη καθώς και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία προτού αποφασίσουν», αναφέρει ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics. 

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα για τις μετοχές της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων, στο 29,4. Οι μετοχές έχουν παρουσιάσει πτώση περίπου 3% στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, υπό τον φόβο μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων, επικείμενης ύφεσης και ενεργειακής κρίσης. Από τις αρχές Αυγούστου, ο δείκτης STOXX έχει υποχωρήσει περίπου 4%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,6%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,8%. Οι αγορές στη Βρετανία παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,9%. 

 

moneyreview.gr

   
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News