Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 11:41
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια – Βουτιά πάνω από 3% στο ΧΑ

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια – Βουτιά πάνω από 3% στο ΧΑ

(UPD 15:30) Βαθιά στο κόκκινο ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα για το χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, τις προηγούμενες ημέρες, οδηγούν τις αγορές σε απότομη επανεκτίμηση των προβλέψεων για τα επιτόκια, καθώς οι policymakers εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν με τις επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού, σε μία  προσπάθεια να περιορίσουν τον πληθωρισμό, παρότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι μιας ύφεσης.

Το ΧΑ υπερ-αποδίδει στην πτώση έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη λίγο μετά τις 14:20 να χάνει 3,17%, στις 865 μονάδες, με αξία συναλλαγών 34,9 εκατ. ευρώ. Η Merit Χρηματιστηριακή εντοπίζει σημεία στήριξης στις 879 και 849 μονάδες, ενώ επισημαίνει ότι τα σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 899 και 918 μονάδες.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 3,37% και ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνει βουτιά 5,8%.

Απώλειες 5,15% για την Alpha Bank, 6,15% για την Εθνική, 5,23% για τη Eurobank και 8,61% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Πτώση 0,72% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, παρότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς.

Κατά 3,13% υποχωρεί η Mytilineos, 5,59% η ΔΕΗ, 2,29% ο ΟΤΕ, 1,11% η Motor Oil και 1,96% η Τέρνα Ενεργειακή.

Συνολικά, 9 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 95 που υποχωρούν.

Οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών βυθίζουν τις ευρω-αγορές

Με έντονες πιέσεις ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 1,3% και στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 1,33%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας.

Η Isabel Schnabel, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ακόμα και εάν αυτό βυθίσει τις οικονομίες στην ύφεση.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είχε προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να περιορίσει την ανάπτυξη.

Ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, είπε ότι χρειάζεται μία ακόμα σημαντική αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Martins Kazaks δήλωσε πως μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανή, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να ρίξει τον πληθωρισμό.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News