Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 09:46
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι «αρκούδες» κοιτάζουν τη Fed, μετά το ράλι των 7 τρισ. δολαρίων

Αγορές: Οι «αρκούδες» κοιτάζουν τη Fed, μετά το ράλι των 7 τρισ. δολαρίων

Τουλάχιστον επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές απέναντι στο τελευταίο αναπάντεχο ράλι ανάκαμψης των χρηματιστηρίων, το οποίο αύξησε την κεφαλαιοποίηση της Wall Street κατά 7 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις απόψεις που εξέφρασαν πάνω από 900 αναλυτές και επαγγελματίες επενδυτές στη δημοσκόπηση MLIV Pulse, η Federal Reserve βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις αγορές.

Οι μετοχές και τα ομόλογα θα υποχωρήσουν, παρότι ο πληθωρισμός έχει κατά πάσα πιθανότητα κορυφώσει, δείχνει η έρευνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν όψει το συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, το 68% τρων ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η χειρότερη πληθωριστική εποχή των τελευταίων δεκαετιών θα «ροκανίσει» τα περιθώρια ανόδου των εταιρειών και θα σπρώξει τις μετοχές σε πτώση.

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει «ταβάνι», όμως το 84% θεωρεί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ώστε η Fed να καταφέρει να ρίξει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μειώσουν τις δαπάνες και η ανεργία θα ενισχυθεί πάνω από το 4%.

Αυτό το αρνητικό κλίμα υπογραμμίζει την έντονη επιφυλακτικότητα που διατηρούν οι επενδυτές απέναντι στο απροσδόκητο ράλι ανάκαμψης των μετοχών των 7 τρισ. δολαρίων. Ενώ οι μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 εξακολουθεί να περιορίζει τις απώλειές του για το 2022 στο 11%, από το 23% που ήταν στο ναδίρ, στα μέσα Ιουνίου.

Οι φόβοι για την ποσοτική σύσφιγξη

Σε απειλή τίθεται το ράλι ανάκαμψης των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Federal Reserve.

Αυτή η λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη (quantitative tightening) ξεκινάει τον επόμενο μήνα, εντείνοντας τις πιέσεις από τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων, που έχουν τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στις αγορές.

 «Με τον πλήρη αντίκτυπο της σύσφιγξης να μην γίνει ακόμη αισθητός και την ποσοτική σύσφιγξη να πρόκειται να επιταχυνθεί, η σχέση ανταμοιβή/κινδύνου για τα ριψοκίνδυνα assets φαίνεται να επιδεινώνεται καθώς πλησιάζουμε τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής της Standard Chartered Bank, Eric Robertsen, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κίνδυνοι από το QT, το οποίο ανεβαίνει σε μηνιαίο ρυθμό έως και 95 δισ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσιο από το ρυθμό σύσφιξης του 2019, έρχονται σε μία στιγμή που οι policymakers της Fed δίνουν αντίθετες ενδείξεις από τα στοιχήματα των επενδυτών για μια επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων.

Οι αναλυτές της Bank of America πιστεύουν ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πλήγμα 7% στον S&P 500 το επόμενο έτος. Η Fed άρχισε να μειώνει τον ισολογισμό της ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων τον Ιούνιο και δουλεύει προς έναν ενδεχόμενο ρυθμό 1,1 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές δεν φοβούνται αυτή τη μείωση του ισολογισμού.

Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν περίπου 18% κατά τη διάρκεια του QT από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, έγραψε σε έκθεσή του ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research.

 «Υπάρχει ακόμα αρκετή ρευστότητα από το QE4Ever και όλα τα ‘χρήματα από το ελικόπτερο’ που διανέμονται από τις επιταγές στήριξης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την πανδημία», σημείωσε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Προβλέψεις για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

Η Fed βλέπει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Morgan Stanley: Υπάρχει αρκετό «ψέμα» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News