Business & Finance Τρίτη 16/08/2022, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ράλι για πέμπτη μέρα με οδηγό άμυνα και ορυχεία

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 10 εβδομάδων μετά την ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών του Ιουνίου αυτή την εβδομάδα.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ράλι για πέμπτη μέρα με οδηγό άμυνα και ορυχεία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αύξησαν τα κέρδη τους για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, ενισχυμένες από τους κλάδους της άμυνας και των ορυχείων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 10 εβδομάδων μετά την ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών του Ιουνίου αυτή την εβδομάδα.

Ο κλάδος ορυχείων έκανε άλμα 3,2% για να κερδίσει το προβάδισμα, ενισχύθηκε από την άνοδο 5,5% της BHP Group που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Οι τηλεπικοινωνίες  και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας -τομείς που θεωρούνται ασφαλή καταφύγεια σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας- επίσης σημείωσαν άνοδο.

«Πολλά από αυτά (τα ράλι) τρέχουν με βάση τα τεχνικά στοιχεία και τη δυναμική, αλλά τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors.

«Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη είναι πολύ αρνητικές. Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε την ύφεση να έρχεται και ορισμένα από τα σκληρά οικονομικά δεδομένα αρχίζουν να επιδεινώνονται, τότε θα δείτε και τις ευρωπαϊκές μετοχές να επιδεινώνονται»

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά τον Αύγουστο λόγω ανησυχιών ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε ύφεση.

«Η έρευνα του ZEW για τον Αύγουστο κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας», δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

«Πλέον πιστεύουμε ότι μια ύφεση είναι αναπόφευκτη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας τόσο στα νοικοκυριά όσο και στη βιομηχανία τίθενται σε ισχύ».

Στοιχεία από διάφορες πηγές δείχνουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο από πλεόνασμα 12 μήνες νωρίτερα, λόγω των ανοδικών τιμών του εισαγόμενου φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διατηρήθηκαν κοντά στα πρόσφατα υψηλά αυτή την εβδομάδα, παρά τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές διακοπές εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας, ενισχύοντας τους φόβους για σοβαρή έλλειψη τη χειμερινή περίοδο.

Μεταξύ άλλων μετοχών, η Delivery Hero ανέβηκε 5,4% αφού η γερμανική εταιρεία διανομής τροφίμων σε πακέτο προέβλεψε αύξηση 7% το τρίμηνο της ακαθάριστης αξίας εμπορευμάτων (GMV) του τρίτου τριμήνου.

Η Sonova σημείωσε βουτιά 16%, αφού η εταιρεία κατασκευής ακουστικών βαρηκοΐας μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη μια πιο αργή από την αναμενόμενη εξέλιξη σε ορισμένες σημαντικές αγορές και το υψηλότερο κόστος εξαρτημάτων και ναύλων.

Η δανική κατασκευάστρια κοσμημάτων, Pandora σημείωσε πτώση 6,1% μετά την ανακοίνωσή της για απογοητευτικές πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News