Business & Finance Δευτέρα 15/08/2022, 16:20
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιες αγορές: Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της FED της Τετάρτης – Πτώση σχεδόν 2% ο χρυσός

Ο χρυσός υποχώρησε, αλλά η κατάσταση στην Κίνα ανέβασε το δολάριο.

Παγκόσμιες αγορές: Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της FED της Τετάρτης – Πτώση σχεδόν 2% ο χρυσός

Η παραπαίουσα καταναλωτική ζήτηση και η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του χαλκού και του αργού πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Τα ασθενέστερα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών έδωσαν επίσης ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις παγκόσμιες μετοχές να «παγώνουν» μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών, βοηθούμενες από τις ελπίδες ότι η κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη Federal Reserve να επιστρέψει σε μια έντονη άνοδο των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός υποχώρησε, αλλά η κατάσταση στην Κίνα ανέβασε το δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ESc1 του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq NQc1 υποχώρησαν περίπου 0,4% πριν από το άνοιγμα της Wall Street, με τα κέρδη από τους μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Target, να ελέγχονται για τυχόν σημάδια επιδείνωσης της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να αναζωογονήσει τη ζήτηση, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων και του λιανικού εμπορίου να συμπιέζονται από την πολιτική του Πεκίνου για αντιμετώπιση του νέου κύματος covid και την κρίση στην αγορά ακινήτων. 

«Η Κίνα, νομίζω, είναι μια διαφορετική κατάσταση από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν μια αυτοεπιβεβλημένη ύφεση που δημιούργησαν από την πολιτική του μηδενικού COVID», δήλωσε ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων στον επενδυτικό οίκο Plurimi Group. 

«Πιστεύω ότι θα καθοδηγηθεί από τη Fed εάν υπάρξει άλλη μια πτώση στις αγορές. Η ποσοτική σύσφιξη, νομίζω, θα ξεκινήσει σοβαρά τον Σεπτέμβριο και αυτό θα επηρεάσει τη ρευστότητα», δήλωσε ο Armstrong.

Οι αγορές είναι κατά προσέγγιση διχασμένες ως προς το αν η Fed θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. 

Η Fed θα δημοσιεύσει την Τετάρτη τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων, αλλά οι ελπίδες των επενδυτώνότι η κεντρική τράπεζα αρχίζει να στρέφεται στις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να διαψευσθεί.

«Δεν νομίζω ότι (ο πρόεδρος της Fed) Πάουελ θα το πει αυτό, δεν νομίζω ότι τα πρακτικά θα το υποδείξουν», είπε ο Άρμστρονγκ.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης μετοχών STOXX των κορυφαίων εταιρειών ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 441,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση περίπου 10% από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Το δολάριο σταθεροποιείται, το αργό πέφτει

Τα στοιχεία σταθερής ανάπτυξης για την Ιαπωνία βοήθησαν τον μέσο όρο της μετοχής Nikkei στο Τόκιο να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από επτά μήνες. 

Ωστόσο, η μείωση των κινεζικών επιτοκίων απέτυχε να σταματήσει τα κινεζικά blue chips τα οποία υποχωρούν 0,13%, ενώ οι αποδόσεις του γιουάν και των ομολόγων υποχώρησαν επίσης.

Η αγορά ομολόγων εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι η Fed μπορεί να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, με την καμπύλη αποδόσεων να παραμένει βαθιά ανεστραμμένη. Οι αποδόσεις δύο ετών είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των 10ετών ομολόγων (3,25% και 2,83% αντίστοιχα).

Το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε άνοδο λόγω των απογοητευτικών κινεζικών στοιχείων, με τον δείκτη δολαρίου έναντι έξι ομολόγων να σημειώνει άνοδο 0,5% στα 106,25. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι το δολάριο θα επανεξετάσει τα υψηλά του αντί να κινηθεί χαμηλότερα.

«Μια στροφή του δολαρίου απαιτεί πειστικά στοιχεία για μια αντιστροφή του κύκλου της Fed, συν μερικούς ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται πιθανό φέτος», ανέφερε σε σημείωμα η ING.

Το ευρώ υποχώρησε 0,6% έναντι του δολαρίου στα 1,0193 $, αφού άγγιξε το χαμηλό μιας εβδομάδας.

Ο χρυσός υποχώρησε 1,5% στα 1.773 $.GOL/

Ο βασικός χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε 2,5% στα 7.890 δολάρια ο τόνος εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στη βασική καταναλωτική αγορά της Κίνας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία της Κίνας ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Το Brent LCOc1 υποχώρησε 4,9% στα 93,38 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό CLc1 υποχώρησε 4,8% στα 87,58 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήρια της Ασίαςhttps://tmsnrt.rs/2zpUAr4

Αποτιμήσεις Ασίας-Ειρηνικούhttps://tmsnrt.rs/2Dr2BQA

Fed Rate Futures and Stockshttps://tmsnrt.rs/3zZoHDY

(Αναφορά από τον Wayne Cole· Επιμέλεια από τον Ed Osmond και τον Hugh Lawson)

Για να διαβάσετε τα νέα του Reuters Markets and Finance, κάντε κλικ στο https://www.reuters.com/finance/markets Για την κατάσταση των ασιατικών χρηματιστηρίων κάντε κλικ στο: 0#.INDEXA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News