Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 17:44
ΡΕΥΜΑ

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Τιμές ρεκόρ σε Γερμανία, Γαλλία

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Τιμές ρεκόρ σε Γερμανία, Γαλλία

Σε νέα υψηλά έφτασαν σήμερα οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς οι καύσωνες επιβαρύνουν την παραγωγή και οι πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία. To κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία με βάση στα προθεσμιακά συμβόλαια του 2023 αυξήθηκε έως και 6,6% σήμερα στο επίπεδο – ρεκόρ των 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα γαλλικά προθεσμιακά ενισχύθηκαν έως και 7,8% στα 622 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση στις τιμές αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα της πίεσης στην αγορά φυσικού αερίου – το οποίο χρησιμοποιείται στα εργοστάσια ηλεκτροδότησης – καθώς η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο. Παράλληλα όμως, έχει συρρικνωθεί και η παραγωγή των εργοστασίων πυρηνικής, αλλά και των ανεμογεννητριών και των εργοστασίων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι έχει ενισχυθεί λόγω των κυμάτων καύσωνα που πλήττουν πολλές περιοχές της ηπείρου. Παράλληλα, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Ευρώπης, που αξιοποιούνται για την υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων, είναι χαμηλότατη.

Η Γαλλία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς τουλάχιστον οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν ανενεργοί λόγω συντήρησης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χώρα θα εξήγαγε ενέργεια. Απεναντίας, φέτος έχει καταφύγει σε εισαγωγές, υποχρεώνοντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για την ηλεκτροδότησή τους. Ταυτόχρονα, καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη χώρα, με αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να ζητά βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για τις προσπάθειες κατάσβεσης.

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά αποθέματα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πηγές που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Αυτό συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμές… Μαρτίου στην αντλία – Γιατί επιστρέφει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου

Πιο φθηνό (επιτέλους) το πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι και το τοπίο τους επόμενους μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News