Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, σε ένα δυναμικό γύρισμα από τις αρχικές απώλειες, καθώς η μικρότερη του αναμενομένη αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο έδωσε μία ανάσα στους επενδυτές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,9%, στην καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο εβδομάδων. 

«Εάν ο Αμερικανός καταναλωτής αισθάνεται πιο αισιόδοξος και έχει περισσότερα χρήματα στη τσέπη του, τότε είναι σε θέση να ξοδέψει περισσότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βρετανία, ενώ αποτελεί θετική έκβαση και για τις πολυεθνικές που εξάγουν τα μέγιστα στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής της AJ Bell. 

Aναλυτές ωστόσο εφιστούν την προσοχή ότι παρότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι κίνδυνοι σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές για την Ευρώπη. 

Το κύμα καύσωνα και οι σπάνιες βροχοπτώσεις στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έχουν κατεβάσει επικίνδυνα τη στάθμη των νερών στον ποταμό Ρήνο, πλήττοντας τη ναυσιπλοοία και ωθώντας στα ύψη το κόστος μεταφορών, που έχει πενταπλασιαστεί. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων τεχνολογικές μετοχές, που κατέγραφαν αρχικά πτώση, ενισχύθηκαν 2,4%. Από κοντά και ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, λιανεμπορίου, ταξιδίων και ψυχαγωγίας. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,25%, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,23%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,52%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,98, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,48%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε αυτή της Vestas με άνοδο 8,8%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη STOXX 600, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στην KK Wind Solutions. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News