Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wells Fargo: Σπανίως οι αγορές παρουσιάζουν κέρδη 5% ή 10% – Πώς να είσαι πάντα εκεί

Wells Fargo: Σπανίως οι αγορές παρουσιάζουν κέρδη 5% ή 10% – Πώς να είσαι πάντα εκεί

«Ήταν οι καλύτερες εποχές, ήταν οι χειρότερες εποχές». Με αυτά τα κλασικά λόγια, ο συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς ξεκίνησε το ιστορικό του μυθιστόρημα «A Tale of Two Cities».

Θα μπορούσε εύκολα να περιγράψει και το χρηματιστήριο με αυτές τις λέξεις.

Μια νέα ανάλυση της Wells Fargo εξέτασε τις καλύτερες 20 ημέρες για τον S&P 500 μεταξύ Αυγούστου 1992 και Ιουλίου 2022. Σχεδόν οι μισές από αυτές, όπως διαπίστωσε η επενδυτική τράπεζα επενδύσεων, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια bear market.

Στη Μεγάλη Ύφεση, στις 28 Οκτωβρίου του 2008, ο δείκτης έκανε άλμα 11%. Στις 24 Μαρτίου του 2020, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, ο S&P 500 ενισχύθηκε 9%. 

Κατά τη διάρκεια ακραίων γεγονότων στην αγορά, όπως η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων πιστωτικών δανείων το 2008 ή στην αρχή της πανδημίας του 2020, οι αγορές δεν απορρόφησαν αυτό το είδος των ειδήσεων σε μία στιγμή, αναφέρει ο Douglas Boneparth, ιδρυτής της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bone Fide Wealth. 

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης υπογραμμίζουν την αδυναμία συγχρονισμού της αγοράς, με τις πτώσεις και τις ανόδους να είναι τόσο μπερδεμένες μεταξύ τους.

Πράγματι, οι πραγματικά καλές μέρες στην αγορά είναι απίστευτα σπάνιες.

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, υπήρξαν μόνο δύο ημέρες όπου ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη άνω του 10%, σύμφωνα με τη Morningstar Direct. Εν τω μεταξύ, η απόδοση ήταν μεγαλύτερη από 5% μόλις 16 ημέρες.

«Εάν κάποιος χάσει αυτές τις καλές ημέρες, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος», αναφέρει η Veronica Willis, στρατηγική αναλύτρια της Wells Fargo Investment Institute. 

To ακόλουθο παράδειγμα εξηγεί τη σκέψη της Willis: Εάν φανταστεί ότι κάποιος είχε μία επένδυση 300.000 δολαρίων σε μετοχές του S&P 500 στις 13 Οκτωβρίου του 2008, στο τέλος της ημέρας θα είχει κέρδη της τάξης των 35 δολαρίων, καθώς ο δείκτης ενισχύθηκε 11.6% εκείνη την ημέρα.

Είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος πότε θα σημειωθεί αυτή η άνοδος, γι΄αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στους επενδυτές να προσπαθούν να επενδύουν σταθερά σε μακροπρόθεσμη βάση σε ορίζοντα δεκαετιών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News