Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάρκεια δύο εβδομάδων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάρκεια δύο εβδομάδων

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, ανακάμπτοντας από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, όταν τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ επανέφεραν τις ανησυχίες για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Fed. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,8%, καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί αφού την Παρασκευή υποχώρησε μετά από δύο συνεχείς εβδομάδες ανόδου. 

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά, με αυτούς που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών, να έχουν το προβάδισμα. Τα μικρότερα κέρδη σημείωσε ο κλάδος ενέργειας και υγείας. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται την Τετάρτη στις ΗΠΑ. Αφού ενισχύθηκε 7% τον Ιούλιο, ο STOXX 600 προσπάθησε αυτό το μήνα να διατηρήσει τη δυναμική του εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Ενδεικτικό το επενδυτικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, με τις ανησυχίες για ύφεση να παραμένουν. 

“Βλέπουμε την ύφεση στην Ευρώπη ως πιθανό σενάριο ακόμη και εάν δεν υπάρξουν μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει τις οικονομίες…Η ΕΚΤ και οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο η ενεργειακή κρίση να οδηγήσει σε ύφεση”, αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock.  

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Carlsberg, που ενισχύθηκε 1,5%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου προοπτικών της για το 2022, καθώς, όπως ανακοίνωσε, είναι σε θέση να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και να παρουσιάσει υψηλές επιδόσεις σε Ευρώπη και Ασία.   

Στον αντίποδα, η μετοχή της Siemens Energy, η οποία σημείωσε πτώση 1%, λόγω της επιβάρυνσης ύψους 200 εκατ.ευρώ από το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,84%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,8%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,57%. Στην περιφέρεια, ο IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,28%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,60%, καθώς ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε αρνητική από σταθερή. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News