Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η επιθετική στάση της Τράπεζας της Αγγλίας περιόρισε τα κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η επιθετική στάση της Τράπεζας της Αγγλίας περιόρισε τα κέρδη

Με πολύ μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα προσέφεραν κάποιο στήριγμα, όμως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η μεγαλύτερη από το 1995, άσκησε κάποιες πιέσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 περιόρισε τα αρχικά κέρδη του, που κυμαίνονταν στο 0,3% στο 0,2%, με το δείκτη FTSE στο Λονδίνο να κλείνει στάσιμος χωρίς κατεύθυνση. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι επίκειται ύφεση διαρκείας, που πιθανόν να είναι μεγαλύτερη του ενός έτους, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που προβλέπεται να ξεπεράσει το 13% έως τα τέλη του έτους. 

Ο δείκτης καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες 10%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία η ενεργειακή κρίση, οι επιτοκιακές αυξήσεις και ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι καταναλωτές της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για ύφεση και για υψηλό πληθωρισμό τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη. 

Σχετικά καλύτερα κινήθηκε ο Stoxx 50 για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του ευρώ με άνοδο 0,6%, ενώ στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,55%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,64%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε με άνοδο 0,3%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2%.

Από τις μετοχές, ξεχώρισε η Credit Agricole με άνοδο κοντά 5% καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία κέρδη εν μέσω δραστηριότητας ρεκόρ στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής. Κέρδη άνω του 6% κατέγραψε και η μετοχή της Lufthansa, από τη στιγμή που η μεγάλη ζήτηση για πτήσεις κοντινών αποστάσεων αύξησε τα κέρδη της, με τον όμιλο να προβλέπει τώρα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρη την φετινή οικονομική χρήση. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News