Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η Πελόζι επέστρεψε στις ΗΠΑ και οι επενδυτές στις μετοχές 

Αγορές: Η Πελόζι επέστρεψε στις ΗΠΑ και οι επενδυτές στις μετοχές 

Αντίρροπη σε σχέση με χθες ήταν η τάση που επικράτησε στις αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού προς τέρψιν των μετοχών. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εκτινάχθηκαν, με αυτή της ελληνικής δεκαετίας να επιστρέφει άνω του 3% και του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου άνω του 2%.  

Η επιστροφή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη βάση της μετά την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αποσυμπίεσε τις χθεσινές ανησυχίες των επενδυτών και όχι μόνο. Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας (η οποία θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν), με το Πεκίνο να δίνει εντολή για πολεμικά γυμνάσια πέριξ της περιοχής.

Το ενδεχόμενο μιας νέας γεωπολιτικής σύγκρουσης τρόμαξε χθες τους επενδυτές, για τους οποίους οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με τις οποίες δεν έδειξαν διάθεση από μέρους τους για άμεσο κλείσιμο του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων επέτεινε το χθεσινό αρνητικό κλίμα. 

Σήμερα στους επενδυτικούς κύκλους έχουν απορροφηθεί οι χθεσινές ανησυχίες και το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με χθες.

Οι μετοχές

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε κέρδη της τάξεως του 0,49%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 1,03%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 προσέθεσε 0,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,97%, στο +1,00% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός που έλαμψε σήμερα φθάνοντας έως και το +2,50% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παίρνοντας ώθηση από το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας για την εξαγορά της τσεχικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, Avast, από την αμερικανική NortonLifeLock, αντί του ποσού των 8,6 δισ. δολαρίων. Οι αναφορές αυτές εκτόξευσαν τη μετοχή της πρώτης κατά σχεδόν 43%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Wall Street, παρόμοιο ήταν το κλίμα με τον Dow Jones περί τις 17:40 ώρα Ελλάδος να σημειώνει άνοδο περί του 0,60%, τον S&P 500 να κινείται λίγο υψηλότερα στο +0,75% και τον Nasdaq να έχει υπερβεί το +1,30%.

Τα ομόλογα

Από την άλλη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολούθησαν την ανιούσα με την κλιμάκωσή τους να είναι ιδιαιτέρως αισθητή, κυρίως αναφορικά με τους τίτλους του πυρήνα της Ευρωζώνης. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου κυμαινόταν πέριξ του 3,02%, έχοντας κλείσει χθες στο 2,95%. Ωστόσο η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund έφθασε στο 0,90%, από 0,78% χθες κι έτσι το spread της απόδοσης μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής δεκαετίας έκλεισε στις 212 μονάδες βάσεως. Σχεδόν αμετάβλητη στο 3,04% έμεινε η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς τίτλου, ενώ του αντίστοιχου της Ισπανίας επέστρεψε άνω 2% (2,02%).

Τα πολύτιμα μέταλλα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη τους στα ασφαλή καταφύγια.

Σχετικά πιο αναίμακτα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τον χρυσό, καθώς η τιμή του υποχωρούσε κατά 1%, διαμορφούμενη στα 1.772 δολάρια η ουγκιά.

Απεναντίας απώλειες της τάξεως του 1,44% κατέγραφε η τιμή του άργυρου, ενώ ακόμη πιο βαρύ ήταν το πλήγμα για πλατίνα και παλλάδιο, βλέποντας τις τιμές τους να διαγράφουν 2,44% και 3,75% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος για πρώτη φορά στην τρέχουσα εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 870 μονάδες – Ανοδικό σερί 7 ημερών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News