Business & Finance Πέμπτη 15/10/2020, 14:18
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ελληνοτουρκικά «βυθίζουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα ελληνοτουρκικά «βυθίζουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό νέο κλοιό πιέσεων βρίσκεται από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το τεχνικό όριο των 620 μονάδων. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, άλλωστε, παραμένουν στο επίκεντρο, αποτρέποντας τους επενδυτές από την ανάληψη ρίσκου, κάτι το οποίο θα παρείχε σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Αυτή τη στιγμή (14.00), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί κατά 2,29% και διαμορφώνεται στις 618,40 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 617 μονάδων. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει τουλάχιστον 14 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις, πρωταγωνιστής των απωλειών είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνεχίζει στον δρόμο των ρευστοποιήσεων, διολισθαίνοντας κοντά στο 3%. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Eurobank, η οποία καταγράφει πτώση κατά 3,60%. Ακολουθούν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -2,76%, της Alpha Bank στο -2,60% και της Τρ. Πειραιώς στο -1,88%.

Στο ταμπλό, οι πωλητές εμφανίζονται απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις εντολές πωλήσεων να έχουν πάρει “φωτιά”. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί σημαντικό στήριγμα στον Γ.Δ., κατακρημνίζεται κοντά στο -6%, ενώ η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 4%. Εξίσου ευρείες είναι οι πιέσεις και σ’ άλλες μετοχές, οι οποίες είχαν επανειλημμένως εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους, όπως η ΔΕΗ (-4,50%), η ΓΕΚ Τέρνα (3,90%), ο Μυτιληναίος (3,75%) και η Motor Oil (3,75%).

Στο μεταξύ, ελαφρά διόρθωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες μετά από αρκετές ημέρες πτώσης, σήμερα κινούνται ήπια ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς αυξάνεται κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 0,781%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,157%.

Τα βαθύτερα αίτια της καθίζησης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στον kathimerini.gr, η εικόνα διάλυσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ναι μεν συνδέεται με την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αλλά επί της ουσίας σχετίζεται με το ευρύτερο κλίμα αστάθειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Οι αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη, η καθήλωση των φορολογικών εσόδων, ο φόβος για ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown, η διατήρηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας και κυρίως, το μείζον πρόβλημα των τραπεζικών κεφαλαίων δημιουργούν ένα κοκτέλ αρνητικών παραγόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά.

Φυσικά, στις παραπάνω ανησυχίες έρχονται να προστεθούν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιάζει απρόθυμη να δράσει εναντίον της γειτονικής χώρας, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, περαιτέρω λάδι στη φωτιά ρίχνει και η καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία επί τουλάχιστον 20 λεπτά δεν επέτρεπε τη διέλευση στο αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες επίτευξης άμεσης -πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου- συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Την ίδια ώρα, παράλληλα, η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως “τρομάζει” τους επενδυτές, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο επιβολής νέων lockdowns, αποστραγγίζοντας πλήρως τις προοπτικές άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν υψηλές πιέσεις, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο -2,81%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -2,01% και τον γαλλικό CAC 40 στο -2,17%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κάμψη της τάξης του 2,14% και διαμορφώνεται στις 362 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures στην προαγορά της Wall Street να προαναγγέλλουν ένα καθοδικό ξεκίνημα της τάξεως των 300 μονάδων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News