Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση – Ξεπέρασε τον φόβο της ύφεσης

Wall Street: Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση – Ξεπέρασε τον φόβο της ύφεσης

Σε ράλι επιδόθηκαν οι αμερικανικές μετοχές για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρά τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση θα αναγκάσει πολύ σύντομα την Φέντεραλ Ριζέρβ να σταματήσει τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 332,04 μονάδες βάσης ή 1%, με τη διήμερη ανοδική του πορεία να προσθέτει κέρδη περίπου 800 μονάδων. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,1%. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να κλείσουν με κέρδη την εβδομάδα και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουν τον καλύτερο μήνα στη διάρκεια του 2022. 

Μετά από μία προσωρινή πτώση που καθοδηγήθηκε από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, οι επενδυτές περιόρισαν τις ανησυχίες τους ότι οι προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τις υψηλές τιμές καταναλωτή θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 0,3%. Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου είχε συρρικνωθεί κατά 1,6%. 

Η σημερινή κίνηση αποτελεί συνέχεια του χθεσινού ράλι στο οποίο επιδόθηκε η Wall Street μετά την ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι αυξάνει ξανά τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερο διαδοχικό μήνα με τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η κεντρική τράπεζα μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία. 

Το θετικό κλίμα ευνοήθηκε και από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι παρότι τα περιθώρια κέρδους έχουν συμπιεστεί εξαιτίας του πληθωρισμού, οι βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν αρκετά δυναμικές. «Αυτό, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η Fed έχει ουσιαστικά επιτελέσει το έργο της με την επιθετική νομισματική πολιτική, δίδει στους επενδυτές ένα λόγο να πάρουν μία βαθιά ανάσα ανακούφισης. 

Η Honeywell και η Etsy ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα τα οποία ώθησαν τις μετοχές τους σε άνοδο 3% και 9% αντίστοιχα. Η μετοχή της Ford Motor κατέγραψε κέρδη 6%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών και αύξησε το μέρισμά της. 

Από την άλλη πλευρά όμως, η Meta Platforms «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί 6%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρώτη στην ιστορία της μείωση πωλήσεων.  

Περίπου το 49% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου μέχρι στιγμής. Από τις εταιρείες, το 71,5% έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News