Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 20:31
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Πάουελ – Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μετοχών;

Wall Street: Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Πάουελ – Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μετοχών;

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ομως, οι επενδυτές ώθησαν τις μετοχές σε ράλι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά να επιστρέφει και σήμερα σε άνοδο, μετά την πρώτη αρνητική αντίδραση στα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ. 

Η άνοδος της Wall Street έχει να κάνει με την υποχώρηση των προσδοκιών για περαιτέρω μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. Όμως αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι οι αγορές «δεν ερμήνευσαν σωστά» τις δηλώσεις Πάουελ. 

Οικονομολόγοι επιμένουν ότι ο πρωταρχικός στόχος της Fed παραμένει η μείωση του πληθωρισμού, ακόμη και εάν αυτό γίνεται σε βάρος της απασχόλησης. Ο Πάουελ επανέλαβε τις προβλέψεις που είχε κάνει στα μέσα Ιουνίου, ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 3,4% φέτος και στο 3,8% το 2023 – προβλέψεις που ξεπερνούν τις προσδοκίες των αγορών. 

«Οι αγορές πρώτα αντέδρασαν και μετά έθεσαν τις ερωτήσεις τους. Δεν πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά τέτοιο τρόπο που θα καταστήσει εφικτή μία μείωση των επιτοκίων. Ο Πάουελ δήλωσε επανειλημμένως ότι η οικονομία θα χρειαστεί να επιβραδυνθεί για να μπορέσει η Fed να ανταποκριθεί στους στόχους της. Μία μέτρια ύφεση προφανώς θα βοηθήσει τη Fed να επιτελέσει το έργο της. Ίσως λοιπόν να πρέπει να κάνει περισσότερα», ανέφερε ο Νέιλ Ντάτα, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Renaissance Macro Research. 

Ωστόσο, τα σχόλια του Πάουελ δεν είναι οι κλασικές δηλώσεις ενός προέδρου της Fed που σκοπεύει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να ακολουθήσει μία ηπιότερη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Ρομπέρτο Πέρλι της Piper Sandler.

«Αυτό που πιστεύουν τώρα οι αγορές είναι ότι η Fed θα καταλήξει πολύ λιγότερο επιθετική, όμως το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να εξαχθεί από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πάουελ», σημειώνουν αναλυτές της NatWest Markets. 

«Η Fed κατέστησε σαφές ότι η βασική της προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία εξαιτίας ενός ακόμη αρνητικού τριμήνου, παρότι τα σημερινά στατιστικά για το αμερικανικό ΑΕΠ έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια του Πάουελ ότι δεν βλέπει ύφεση. Η αγορά που επιδόθηκε σε ράλι τον Ιούλιο δεν είναι απίθανο να δει ξαφνικά μπροστά της τη νέα πραγματικότητα που είναι γεμάτη προκλήσεις και να επιστρέψει στην καθοδική της πορεία», σημειώνει ο Μάικ Λόουενγκραντ της E-Trade.

Η Wall Street γύρισε ξανά σε άνοδο, παρά την πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς υπερίσχυσαν οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αναγκαστεί να μετριάσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις, αφού η αμερικανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε τεχνητή ύφεση. Αρχικά και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν λυγίσει υπό το βάρος των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της Meta Platforms και της Qualcomm, αλλά και των στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του πρώτου τριμήνου. 

Ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλούς ρυθμούς κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, με το STOXX 600 να κλείνει σε υψηλό επτά εβδομάδων, στον απόηχο μίας σειράς θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ τα εξασθενημένα στατιστικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ μετρίασαν τις ανησυχίες ως προς τον ρυθμό των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε 1,1% στις 432,77 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις μετοχές της Ipsen να ενισχύονται περισσότερο από 16% από τη στιγμή που ο όμιλος βιοφαρμακευτικής ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, αναθεωρώντας ανοδικά τις προοπτικές του. 

Σε άνοδο και οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της Moncler. 

Εξαίρεση ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης που κατέγραψε πτώση 0,5%, υπό το βάρος της Santander, του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού ομίλου της Ευρωζώνης, που ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών. 

Αντίθετα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεχώρισσε με άνοδο 2,1%, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα των Stellantis και STMicroelectronics. 
  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες «ασυνήθιστα» μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

Αναλυτές της Wall Street: Τα επόμενα βήματα της Fed και τα σημάδια για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News