Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ξέφρενο ράλι από Πάουελ και τεχνολογία – Κέρδη 4% για το Nasdaq

Wall Street: Ξέφρενο ράλι από Πάουελ και τεχνολογία – Κέρδη 4% για το Nasdaq

Σε ξέφρενο ράλι επιδόθηκε η Wall Street μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, καθώς ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ άφησε κάποιες νύξεις ότι ο ρυθμός αυξήσεων μπορεί να επιβραδυνθεί υπό κάποιες προϋποθέσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 436,05 μονάδες ή 1,4%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,62%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άλμα 4,06%. Οι μετοχές τεχνολογίας καθοδηγούσαν τα κέρδη από νωρίς στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από Alphabet και Microsoft. 

Oι μετοχές απογειώθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε μεν ανοικτή την πόρτα για νέα επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να επιβραδυνθεί το μέγεθος των αυξήσεων μετά το Σεπτέμβριο, κάτι ωστόσο που και πάλι, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Οι επενδυτές πήραν επίσης μία ανάσα από τη δήλωση Πάουελ ότι δεν θεωρεί πως η οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου που ανακοινώνεται αύριο Πέμπτη. 

«Ο λόγος για τον οποίο η αγορά πήρε μία τόσο βαθιά ανάσα είναι ότι η Fed αναγνωρίζει μεν ότι θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ύφεση. Αυτή η παραδοχή είναι κάτι που δεν το είχαμε ακούσει παλαιότερα», αναφέρει ο Gargi Chaudhuri, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων για τις ΗΠΑ της BlackRock. 

Ο Πάουελ εξέφρασε την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις.

Πολλοί θεωρούν την ύφεση ως δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη, όμως το National Bureau of Economic Research χρησιμοποιεί και άλλους παράγοντες για να ορίσει την ύφεση. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάνω ότι η αμερικανική οικονομία παρουσίασε οριακή ανάπτηξη στο δεύτερο τρίμηνο μετά την πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021. 

Από τον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Alphabet ενισχύθηκε 8% αφότου ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ισχυρά έσοδα από τις δραστηριότητες αναζήτησης. Άνοδο 6,5% παρουσίασε και η μετοχή της Microsoft καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 40% για τις υπηρεσίες cloud και Azure. H μετοχή της Meta Platforms ενισχύθηκε 5%, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της που θα ανακοινωθούν τώρα μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

Σε ράλι επιδόθηκε και ο κλάδος λιανεμπορίου, καθώς μετριάστηκαν κάπως οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Η μετοχή της Walmart, η οποία καθοδήγησε την πτώση στην χθεσινή συνεδρίαση, ενισχύθηκε 3,8%. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News