Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο «κόκκινο» υπό το βάρος της Walmart – Με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Στο «κόκκινο» υπό το βάρος της Walmart – Με το βλέμμα στη Fed

Με πτώση έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της Walmart, που παρέσυραν σε πτώση και άλλες μετοχές του κλάδου λιανεμπορίου και ενέτειναν τις ανησυχίες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν θα είναι αρκετά ισχυρές για να κρατήσουν την αμερικανική οικονομία μακριά από την ύφεση. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 228,50 μονάδες ή 0,7%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,2%. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,9%. Παρ΄όλα αυτά και οι τρεις δείκτες οδεύουν τον Ιούλιο προς τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η Walmart αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του τρέχοντος τριμήνου αλλά και ολόκληρου του έτους, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων. Ο αμερικανικός κολοσσός στον χώρο του λιανεμπορίου προειδοποίησε ότι οι υψηλότερες τιμές πλήττουν τις καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά γενικής χρήσης και κυρίως για ένδυση.  

Η μετοχή της Walmart βούλιαξε 8% παρασύροντας μαζί της και άλλους ομίλους λιανικής. Η μετοχή των Kohl’s και Target υποχώρησε 7% και 5% αντίστοιχα, ενώ ισχυρό πλήγμα υπέστησαν και οι εταιρείες στον χώρο της ένδυσης. 

«Το πιο σημαντικό μήνυμα από την ανακοίνωση της Walmart είναι ότι ο πληθωρισμός αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν τώρα μία μεγαλύτερη αναλογία από τον προϋπολογισμό των καταναλωτών», αναφέρει ο Ρόμπερτ Καντγουέλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Upholdings. 

Ο απόηχος της Walmart έφθασε έως τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η μετοχή της Shopify βούλιαξε 15%, από τη στιγμή που η εταιρεία πληρωμών ανακοίνωσε ότι περιέκοψε το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, επικαλούμενη τη μείωση των online δαπανών. 

Η μετοχή της ανταγωνίστρια της Shopify, της Amazon, υποχώρησε περισσότερο από 5%. 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αλλάξει και το κόστος παραγωγής για επιχειρήσεις, όπως General Motors, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 2,8% από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις για τα κέρδη της. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola που ενισχύθηκε 2,2%, καθώς ο κολοσσός αναψυκτικών ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προβλέψεων, επικαλούμενος την ανάγκη του όγκου πωλήσεων. Σε άνοδο 3% και η μετοχή της McDonald’s παρά την μεικτή εικόνα των αποτελεσμάτων της. Κερδισμένος και ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι βεβαίως στραμμένο στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν αύξηση των 75 μονάδων βάσης, ενώ θα εστιάσουν σε αυτά που θα ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ως προς τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και στο τι θα σημάνει αυτή για τις μετοχές. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News