Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 13:57
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Αιφνιδιάζει η αύξηση επιτοκίων στο 17%

Τουρκία: Αιφνιδιάζει η αύξηση επιτοκίων στο 17%

Η «παρθενική» συνεδρίαση του Νατσί Αγκμπάλ στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τον προηγούμενο μήνα, είχε χαρακτηρισθεί από τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας διετίας. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας κατάφερε και πάλι να αιφνιδιάσει επενδυτές και αγορές, ανακοινώνοντας μία ακόμη γενναία και μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενισχύει την αξιοπιστία του Νατσί Αγκμπάλ, που εμμένει στις δεσμεύσεις του για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ανακοίνωσε την αύξηση του επιτοκίου repo μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 17% από 15%. Και οι 25 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση έως και κατά 150 μονάδες βάσης, στο 16,5%.

Οι επενδυτές χαιρέτισαν την απόφαση, με τη λίρα να διευρύνει τα κέρδη της έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας στις 7,59 λίρες. Ανοδος και για τις τουρκικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε στην απόφασή της να συνεχίσει την άσκηση πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής μέχρις ότου διαπιστώσει μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ επικαλέσθηκε κινδύνους που απορρέουν από την αδύναμη λίρα, την εγχώρια ζήτηση και τις τιμές εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και το κόστος ειδών διατροφής.

«Η έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ευχάριστη», επισημαίνει ο Κρίστιαν Μάτσιο, επικεφαλής αναδυομένων αγορών στην ΤD Securities.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News