Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 2,9% στην εβδομάδα – Το καλύτερο πενθήμερο σε διάρκεια δύο μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 2,9% στην εβδομάδα – Το καλύτερο πενθήμερο σε διάρκεια δύο μηνών

Την καλύτερη εβδομάδα σε διάρκεια δύο μηνών παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές το τελευταίο πενθήμερο, καθώς περιορίστηκαν κάπως οι ανησυχίες για την προσφορά ενέργειας μετά την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, δίδοντας μία ανάσα στους επενδυτές που δέχονται πιέσεις από τις επιτοκιακές αυξήσεις και την πολιτική κρίση στην Ιταλία. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουνίου, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 2,9%. 

Ενώ η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επέστρεψε μετά την ολοκλήρωση των εργασικών συντήρησης, οι συναλλασσόμενοι ανησυχούν καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσίασε απότομη συρρίκνωση τον Ιούλιο, εξαιτίας της μεγάλης επιβράδυνσης της μεταποίησης και της στασιμότητας του κλάδου υπηρεσιών. 

«Διατηρούμε μία συγκρατημένη στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ΕΚΤ ακροβατεί σε μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την αποφυγή μίας ύφεσης. Η εγκατάλειψη της κατευθυντήριας γραμμής της ΕΚΤ για το τι μέλλει γενέσθαι θα προκαλέσει αρκετή νευρικότητα ως προς την πορεία των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές να αρχίσουν να εστιάζουν στις φημολογίες για το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων», αναφέρει ο Μark Haefele, αναλυτής της UBS Global Wealth Management.  

Tα σημερινά κέρδη καθοδηγήθηκαν από τους κλάδους που θεωρούνται πιο ανθεκτικοί στην αβεβαιότητα, όπως real estate με κέρδη 4,3%, κοινής ωφελείας, τροφίμων και ποτών. Αντίθετα, οι ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας τομείς, όπως τράπεζες, υποχώρησαν 1,2%, αν και η αύξηση των τιμών πετρελαίου προσέφερε στήριγμα στις μετοχές ενέργειας, που ενισχύθηκαν 1,2%. 

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Ευρωζώνη έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 3.596 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,05%, ο βρετανικός FTSE 100 μόλις κατά 0,08% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,5%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε με οριακή άνοδο 0,07%.

Aπό τις κινήσεις των μετοχών, η Uniper ο διαχειριστής φυσικού αερίου της Γερμανίας σημείωσε απότομη βουτιά 30,5%, αφότου έγινε γνωστό ότι έλαβε σήμερα 15 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και μετοχές στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News