Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 09:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, UBS

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, UBS

Υποβαθμίζουν τις τιμές-στόχους για το πού θα κλείσουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες το 2022 οι στρατηγικοί αναλυτές, με εκείνους της Goldman Sachs και της UBS να προβλέπουν τώρα ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2008.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2022 στις 444 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 9,1% για το έτος και τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2018, σύμφωνα με τον μέσο όρο 16 εκτιμήσεων, όπως συγκεντρώθηκαν στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Οι στόχοι των πιο απαισιόδοξων αναλυτών δείχνουν τη χειρότερη απόδοση από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όταν ο δείκτης σημείωσε πτώση 46%.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, UBS-1

Ενώ η μέση τιμή-στόχος των 444 μονάδων συνεπάγεται άνοδο 5% από το κλείσιμο της Τετάρτης, οι προσδοκίες μιας ισχυρής ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο μειώνονται, με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τον στόχο κατά 23 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σημειώνει το Bloomberg. Σε αυτό οδηγούν η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις ροές φυσικού αερίου, οι αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και η απειλή μιας επικείμενης ύφεσης.

Η UBS μείωσε την τιμή-στόχο για το τέλος του έτους σχεδόν κατά 15%, στις 410 μονάδες, κάτι που συνεπάγεται πτώση 16% για το 2022. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου και ειδικότερα η περιορισμένη ροή ρωσικού αερίου, αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει ο οίκος, προβλέποντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη τα επόμενα τρίμηνα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs μείωσαν επίσης την τιμή-στόχο τους κατά 15% τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας πτώση 20% για τον δείκτη το 2022. Προβλέπουν αύξηση των εταιρικών κερδών για τις εταιρείες του Stoxx 600 κατά 7% φέτος, δηλαδή στο μισό σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από το χαμηλό 18 μηνών που άγγιξαν στις αρχές Ιουλίου, αλλά εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση 13% από τις αρχές του έτους, καθώς οι ανησυχίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: «Λευκή σημαία» σήκωσαν οι επενδυτές – Έρχεται ράλι

Morgan Stanley: Το bear market δεν τελείωσε

Goldman Sachs: Για ύφεση προειδοποιεί ο David Solomon

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News