Business & Finance Τετάρτη 20/07/2022, 18:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανέβηκαν οι αποδόσεις με την Ιταλία να κινεί τα νήματα

Ομόλογα: Ανέβηκαν οι αποδόσεις με την Ιταλία να κινεί τα νήματα

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, με την Ιταλία και την πολιτική κρίση να καθορίζει την σημερινή πορεία των αποδόσεων.

Αρχικά όταν ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Βουλή ζήτησε ενότητα από τους κυβερνητικούς εταίρους για να παραμείνει στην πρωθυπουργία, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους υποχωρούσαν έως και οκτώ μονάδες βάσεως. 

Ωστόσο κατά πώς φαίνεται η έκκλησή του για ενότητα έπεσε στο κενό, καθώς οι εταίροι ωστόσο σπεύδουν να θέσουν όρους, ενώ ανταλλάσσουν ενδοκυβερνητικά πυρά.

Τα κόμματα της ιταλικής δεξιάς (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) ζήτησαν σήμερα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και τον αποκλεισμό του Κινήματος Πέντε Αστέρων από την κυβερνητική συμμαχία.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Ντράγκι ώστε εκείνος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του τους επόμενους μήνες.

Με αυτές τις εξελίξεις, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσεως στο 3,46% ενώ η απόδοση του διετούς σημείωσε άνοδο 7 μονάδων βάσεως στο 1,42%.

Αποτέλεσμα το spread μεταξύ της ιταλικής δεκαετίας και του αντίστοιχου γερμανικού bund που έκλεισε στο 1,25%  να ανοίξει στις 221 μονάδες βάσεως. 

«Σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώσει την παραίτησή του σήμερα (θα μιλήσει 19:30 ώρα Ελλάδος στη Βουλή), υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος Ματαρέλα να ανοίξει έναν γύρο διαβουλεύσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα για να επαληθεύσει εάν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να υποστηρίξει μια νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό, αναφέρουν οι αναλυτές της UniCredit σε σημείωμα.

Στην ΗΔΑΤ η απόδοση του κρατικού δεκαετούς ομολόγου δεν σημείωσε μεγάλη μεταβολή καθώς υποχώρησε κατά μια μονάδα βάσεως στο 3,44%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται σχεδόν στις 220 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση της ελληνικής πενταετίας διαμορφούμενη στο 2,71%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News