Business & Finance Τετάρτη 20/07/2022, 13:12
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Η Ρωσία η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου και τον Ιούνιο

Κίνα: Η Ρωσία η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου και τον Ιούνιο

Η Ρωσία και τον Ιούνιο -για δεύτερο διαδοχικό μήνα- ήταν η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου της Κίνας, καθώς οι Κινέζοι έμποροι στράφηκαν στο ρωσικό πετρέλαιο θέλοντας να εκμεταλλευθούν τις χαμηλότερες τιμές στις πλεονάζουσες προμήθειες. Αποτέλεσμα οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία να μειωθούν αισθητά, από τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου είναι ακριβότερες. 

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού της Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και των θαλάσσιων αποστολών από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, ανήλθαν συνολικά σε 7,29 εκατ. τόνους, αυξημένες σχεδόν κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας. 

Ωστόσο, οι εισαγωγές από τη Ρωσίατον Ιούνιο, που ισοδυναμούν με περίπου 1,77 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), ήταν χαμηλότερες από το ρεκόρ του Μαΐου κοντά στα 2 εκατ. bpd, όγκος που ανέμεναν οι αναλυτές να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα εισήγαγε 5,06 εκατ. τόνους από τη Σαουδική Αραβία, ή 1,23 εκατ. bpd, από 1,84 εκατ. bpd τον Μάιο, ήτοι 30% κάτω από τα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου.

Κίνα: Η Ρωσία η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου και τον Ιούνιο-1

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα ανήλθαν σε 41,3 εκατ. τόνους (1,67 εκατ. bpd), αυξημένες κατά 4% σε ετήσια βάση, εντούτοις εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα από της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξήγαγε 43,3 εκατ. τόνους (1,75 εκατ. bpd), όγκος κατά 1% χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας διολίσθησαν τον Ιούνιο σε χαμηλό τετραετίας, καθώς τα αυστηρά lockdowns για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μείωσαν τη ζήτηση των καυσίμων. Η αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία υποσκέλισε επίσης τις προμήθειες από την Αγκόλα και τη Βραζιλία.

Τα στοιχεία των τελωνείων έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους αργού πετρελαίου από τον Ιράν τον περασμένο μήνα.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η Κίνα συνεχίζει να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως εισάγεται ως προμήθειες από άλλες χώρες.

Από την άλλη μηδενικές ήταν οι εισαγωγές από τη Βενεζουέλα. Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου αποφεύγουν τις αγορές από τα τέλη του 2019, υπό το φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Κίνα: Η Ρωσία η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου και τον Ιούνιο-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανέκαμψε η παραγωγή πετρελαίου της τον Ιούλιο για τρίτο συναπτό μήνα

Ο ΟΠΕΚ+ θα αξιολογήσει την αγορά και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης: Η Ευρώπη έγινε πρώτη αγορά για το αμερικανικό πετρέλαιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News