Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση και «επιστρέφουν» οι 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση και «επιστρέφουν» οι 800 μονάδες

Με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν «βγει μπροστά» το  Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στην καινούργια εβδομάδα σημειώνοντας άνοδο. Μια άνοδος που το επανέφερε στις 800 μονάδες, ένα επίπεδο όμως που δείχνει αδυναμία να το κατοχυρώσει τις δύο προηγούμενες φορές που έφθασε σε αυτό. 

Χαμηλότερα των 800 μονάδων μετά τις 8 Μαρτίου που ήταν η πρώτη φορά που χάθηκαν για το 2022, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στις 5 Ιουλίου, σχεδόν με το «καλημέρα» του β΄ εξαμήνου. Στις 8 Ιουλίου έκλεισε στις 802 μονάδες για να τις χάσει εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε και στις 13 Ιουλίου, καθώς από τις 803 μονάδες στη συνεδρίαση που ακολούθησε υποχώρησε στις 796 μονάδες, σε μια πορεία έκτοτε που μοιάζει με πορεία roller coaster.

Η πρωινή εικόνα

Μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών συμπληρωμένη, ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,96% και έχει ανέβει στις 802,22 μονάδες. 

Ο τζίρος στα ίδια λιμνάζοντα νερά του τελευταίου διαστήματος και στα 5,3 εκατ. ευρώ, όταν την περασμένη Παρασκευή η αξία των συναλλαγών ήταν η δεύτερη μικρότερη για το 2022 διαμορφούμενη στα 33,7 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ έχουν προηγηθεί από τις 27 Ιουνίου τρεις συνεδριάσεις στις οποίες ο τζίρος έχει κλείσει στα 39 εκατ. ευρώ. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +0,98%, χαμηλότερα στο +0,70% της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. 

Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ένα πειστικό +2,50% έχοντας τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε υψηλές πτήσεις ήτοι: Eurobank +2,96%, Εθνική +2,51%, Alpha Bank +2,37%, +Πειραιώς 2,24%, «ατενίζοντας» τη σημερινή συνεδρίαση από το «ρετιρέ» του FTSE Large Cap. 

Στο γενικευμένο ανοδικό κλίμα δεν ακολουθούν η μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία και δέχεται τις εντονότερες πιέσεις χάνοντας 3,11%, της Σαράντης με πτώση της τάξεως του 1,63%, ενώ Lamda, Motor Oil και Βιοχάλκο παρουσιάζουν οριακές απώλειες. 

Το κλίμα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, σε μια εβδομάδα που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όπως έχει προαναγγείλει θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2011. 

Η περίπτωση να κάνει την έκπληξη και να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν, δεν πρέπει να αποκλεισθεί, άλλωστε τα στοιχήματα των χρηματαγορών αυξάνονται όσο πλησιάζει η συνεδρίαση για μια πιο επιθετική επιτοκιακή αύξηση.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Ο καλύτερος Ιούλιος όλων των εποχών για το Νότιο Αιγαίο

Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης και ο γρίφος των δύο δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News