Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 09:55
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Ημέρα της κρίσης για την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Ημέρα της κρίσης για την κεντρική τράπεζα

Hμέρα κρίσης η σημερινή για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Και οι 25 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις, με αύξηση του βασικού επιτοκίου repo κατά 150 μονάδες βάσης, στο 16,5%.

Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και για να πεισθούν οι εγχώριοι επενδυτές να κάνουν στροφή μακριά από το δολάριο, θα πρέπει να δουν μια πραγματικά γενναία αύξηση κοντά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες Αυτό σημαίνει επιτόκιο μεταξύ 15% και 17%», επισημαίνει στο Bloomberg ο Γιάρκιν Τσεμπετσί, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co.

Oι αναλυτές της JP Morgan Chase προβλέπουν «ποδαρικό» για το 2021 με μια κίνηση έως και 200 μονάδων βάσης, ενώ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μεταξύ 13% και 15% στο επόμενο εξάμηνο.

Ο Νατσί Αγκμπάλ ανέλαβε καθήκοντα τον προηγούμενο μήνα και «κληρονόμησε» διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού, χαμηλό πραγματικό επιτόκιο, αδύναμη λίρα και σχεδόν ανύπαρκτα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, έπειτα από μια περίοδο ταχείας πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας διετίας, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο 15%, σε μια κίνηση που κατάφερε να σταθεροποιήσει τη λίρα. Ο κ. Αγκμπάλ έχει επανειλημμένως δεσμευθεί για σφικτή νομισματική πολιτική και κινήσεις ενίσχυσης των αποθεμάτων ξένουν συναλλάγματος, φροντίζοντας όμως να μην εκτροχιάσει τη λίρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News