Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης για το κλείσιμο της εβδομάδας

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης για το κλείσιμο της εβδομάδας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μια εβδομάδα η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Η σημερινή ημέρα έχει μια ιδιαιτερότητα και αυτή προέρχεται από την Ιταλία, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τη θέση του πρωθυπουργού, η οποία όμως δεν έγινε δεκτής από τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ιταλία είναι το μείζον θέμα για την Ευρώπη, καθώς είναι η χώρα η οποία μαζί με την Ελλάδα έχουν το μεγαλύτερο χρέος και μάλιστα όπως τονίζουν οι αναλυτές, το ιταλικό δημοσιονομικό χρέος αποτελεί το μεγάλο άλυτο πρόβλημα και όχι το ελληνικό, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης. 

Παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη καταγράφουν κέρδη, οπότε ούτε λόγος δεν γίνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επηρεασθεί σήμερα από την παραίτηση Ντράγκι.

Η πρωινή εικόνα

Αντιθέτως η ελληνική αγορά έχει να αντιμετωπίσει το δικό της «δαίμονα» και αυτός δεν είναι άλλος από τη σταθερή αποχή των επενδυτών.

Έπρεπε να συμπληρωθούν τα πρώτα είκοσι λεπτά στη σημερινή συνεδρίαση για να φθάσει ο τζίρος το 1 εκατ. ευρώ και με τέτοιες συναλλακτικές δραστηριότητες η όποια συζήτηση για το πώς θα κινηθεί η Λεωφόρος Αθηνών, περισσότερο με ανούσια μοιάζει παρά με ουσιώδης. 

Μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει ξεκάθαρη διάθεση προς τα πού θέλει να κινηθεί, ευρισκόμενος οριακά υπό του μηδενός και στις 795 μονάδες.

Ο τζίρος ανέβασε (;) κάπως ταχύτητα και έχει ανέλθει στα 4,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στο 1,5 εκατ. Τεμάχια.

Οριακή υποχώρηση της τάξεως του 0,14% καταγράφει ο FTSE Large Cap, διασώζεται με άνοδο 0,27% ο Mid Cap, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,64%. 

Οι όποιες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς υποχωρεί κατά 1,46%, της Aegean (-1,34%) και της ΓΕΚ Τέρνα (-1,13%).

Στην αντίθετη πλευρά η μετοχή της Πειραιώς ξεχωρίζει (;) με άνοδο περί του 0,90%.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη συμπλήρωση του πρώτου ήμισυ του καλοκαιριού και κατά πώς φαίνεται, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε ράθυμους ρυθμούς όπως επιτάσσει η εποχή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha

Θ. Σκυλακάκης: Υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ η απορρόφηση των πόρων του «Ελλάδα 2.0»

ΥΠΟΙΚ: Πιέσεις σε τράπεζες και servicers για ρυθμίσεις δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News