Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έχασε εκ νέου τη «μάχη» με τις 800 μονάδες – Απώλειες 0,86%

Χρηματιστήριο: Έχασε εκ νέου τη «μάχη» με τις 800 μονάδες – Απώλειες 0,86%

Μετά από δύο συναπτές συνεδριάσεις κατά τις οποίες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη, κέρδη που το επανέφεραν άνω των 800 μονάδων, σήμερα η ανοδική αυτή ορμή εξασθένησε. Αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες οι οποίες το καθέλκυσαν εκ νέου υπό των 800 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 0,86% και διολίσθησε στις 796,41 μονάδες.

Στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε μια ανοδική αντίδραση και σε εκείνη την περίοδο ανήλθε στο υψηλό ημέρα στις 808,59 μονάδες, δημιουργώντας προς στιγμήν προσδοκίες ότι θα μπορούσε να πιάσει τις 810 μονάδες. Από την άλλη το χαμηλό ημέρα καταγράφηκε στις 790 μονάδες, όταν ο Γενικός Δείκτης διέγραφε σχεδόν 1,60%.

Ο τζίρος στο υψηλότερο επίπεδο για την τρέχουσα εβδομάδα, υποτονικός όμως γι άλλη μια συνεδρίαση, διαμορφούμενος στα 59 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα οριακά χαμηλότερα των 20 εκατ. μετοχών εκ των οποίων τα σχεδόν 16 εκατ. ήταν τραπεζικές μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,91% και ο Mid Cap 0,46%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης διέγραψε 3,09%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η μετοχή της Εθνικής ήταν εκείνη μεταξύ των μετοχών του FTSE Large Cap που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς βυθίσθηκε κατά 5,07%.

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Τιτάν (-3,85%), Lamda (-3,83%) και ακολούθησαν οι Alpha Bank (-2,84%), Πειραιώς (-2,67%), Quest, Mytilineos ευρισκόμενες στο -2,56% έκαστη.

Κερδισμένες από τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ με κέρδη 2,76%, 2,42% και 2,07% αντίστοιχα.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Οι ενδιάμεσες εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Κομισιόν κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4%, ωστόσο ο πληθωρισμός αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς να κλείσει κατά μέσο όρο στο 8,9%, αισθητά υψηλότερα από αυτόν της Ευρωζώνης στο 7,6%.

Μπορεί οι βάσεις για ανάκαμψη μετά την πανδημία να ήταν γερές για την ελληνική οικονομία όπως άλλωστε επισημαίνουν οι διεθνείς οίκοι, ωστόσο η ενεργειακή κρίση και η κρίση στο κόστος διαβίωσης, προκαλούν πλέον συθέμελα τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Από τους τριγμούς αυτούς όχι μόνο η ελληνική, αλλά σχεδόν καμία οικονομία δεν δύναται να μείνει ανεπηρέαστη.

DZ Bank

Την ίδια ώρα, σε αισθητή αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η DZ Bank, αναμένοντας, ωστόσο, αισθητή επιβράδυνση για το 2023. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πάνω από την Ευρωζώνη πλανάται η Δαμόκλειος Σπάθη του φυσικού αερίου και της πιθανής διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank περιμένει ανάπτυξη 4,2% για την ελληνική οικονομία φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων που έκαναν λόγο για ρυθμούς μόλις 1,9%. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,1%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα φέτος

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News