Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 15:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις διεθνείς πιέσεις

Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις διεθνείς πιέσεις

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονισμένο με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μην καταφέρνοντας έτσι να επεκτείνει τα χθεσινά του κέρδη.

Χθες κόντρα στη γενικευμένη πτωτική τάση, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη, ωστόσο με το κλίμα να παραμένει αρνητικό σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ήταν αδύνατο η ελληνική αγορά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση να διατηρήσει την ανοδική της ορμή.

Μπορεί οι ενδιάμεσες εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν να κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4%, ωστόσο ο πληθωρισμός αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς να κλείσει κατά μέσο όρο στο 8,9%, αισθητά υψηλότερα από αυτόν της Ευρωζώνης στο 7,6%.

Μπορεί οι βάσεις για ανάκαμψη μετά την πανδημία να ήταν γερές για την ελληνική οικονομία όπως άλλωστε επισημαίνουν οι διεθνείς οίκοι, ωστόσο η ενεργειακή κρίση και η κρίση στο κόστος διαβίωσης, προκαλούν πλέον συθέμελα τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Από τους τριγμούς αυτούς όχι μόνο η ελληνική, αλλά σχεδόν καμία οικονομία δεν δύναται να μείνει ανεπηρέαστη.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά. Η δυναμική αυτή ατόνησε σχετικά γρήγορα και πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν είχε ήδη περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Περί τις 15:00 ο Γενικός Δείκτης διαγράφει 0,82% και έχει διολισθήσει εκ νέου υπό των 800 μονάδων στις 796,64 μονάδες.

Ο τζίρος στο γνωστό μοτίβο της μετριότητας, διαμορφούμενος στα 22 εκατ. ευρώ και όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει στα 7 εκατ. τεμάχια.

Προς την λάθος κατεύθυνση κινούνται και οι Δείκτες της Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, χάνοντας 0,64% και 0,62% αντίστοιχα, ενώ από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης έχει διολισθήσει κατά 2,35%.

Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Aegean με απώλειες 2,93%, 2,78%, 2,74% και 2,05% είναι οι μετοχές που δέχονται πιέσεις.

Κρατάνε αντιστάσεις οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ με άνοδο 2,36% και 1,78% αντίστοιχα, η μετοχή της Coca Cola προσπαθεί να υπερπηδήσει το +1%, Ελβαλχαλκόρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ με κέρδη μεταξύ 0,69% και 0,14%.

Το σημερινό κλίμα

Ο πληθωρισμός είναι αυτό που απασχολεί τους πάντες ανά τον κόσμο. Ωστόσο στην Ευρώπη έχει προστεθεί ο προβληματισμός αναφορικά με το αν η Ρωσία θα επιτρέψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του στις 21 Ιουλίου.

Άπαντες στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κεντρική Ευρώπη είναι εξαρτημένη ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Μπορεί για την Ελλάδα ο βαθμός εξάρτησης να μην είναι τόσο μεγάλος όσο φερειπείν της Γερμανίας, ωστόσο σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων σε μια πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.  

Η προγραμματισμένη αυτή σύσκεψη θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αν δεν ανακτήσει τη γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξεως του 21,3%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα φέτος

Φυσικό αέριο: Σύσκεψη στο Μαξίμου στη σκιά του Nord Stream 1

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 37,7% αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News