Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση με έντονη μεταβλητότητα στη «σκιά» του πληθωρισμού

Wall Street: Πτώση με έντονη μεταβλητότητα στη «σκιά» του πληθωρισμού

Με πτώση έκλεισε και η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλότερα απ΄ό,τι αναμενόταν, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα γίνει ακόμη πιο επιθετική στις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 208,54 μονάδες ή 0,67%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,45%. Ο Nasdaq έκλεισε με μικρότερη πτώση 0,15%, αφού όμως ανέκαμψε νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Οι μετοχές εμφάνισαν έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να «χωνέψουν» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον Dow μάλιστα να υποχωρεί προς στιγμή 466 μονάδες. Προς στιγμή δε, ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραφαν απώλειες άνω του 2% και 1,5% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,1% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, πολύ περισσότερο από το 8,6% του Μαίου, στη μεγαλύτερη αύξηση περίπου 41 ετών. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε στο 5,9%, πάνω από τις προβλέψεις για 5,7%. 

Κερδισμένος ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών, που σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ με κέρδη κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος. 

Οι μετοχές των Amazon, Nvidia, Netflix και Tesla επανήλθαν σε άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση, με κέρδη άνω του 1%, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης, ωθώντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά το Nasdaq σε θετικό έδαφος. Η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε 8%, καθώς η εταιρεία social media κατέθεσε αγωγή κατά του Έλον Μασκ. 

Ωστόσο, οι μετοχές των Boeing, Dow και UnitedHealth υποχώρησαν περισσότερο από 2% εκάστη, παρασύροντας το Dow Jones σε αρνητικό έδαφος. 

Το ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την αγορά είναι εάν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Ιούνιο ή η Fed θα προχωρήσει τελικά σε πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Η αγορά αρχίζει να πιστεύει ότι τα νούμερα του Ιουνίου αποτελούν την κορύφωση του πληθωρισμού και ότι θα αρχίσει η αποσυμφόρηση τους επόμενους μήνες. Εάν κοιτάξει κάποιος ιστορικά στοιχεία όταν έχουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις στον πληθωρισμό, θα διαπιστώσει ότι οι μετοχές αγγίζουν κατώτατο σημείο όταν η αγορά θεωρήσει ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο απόγειό του», αναφέρει ο Άντριου Σίμον, διαχειριστής χαρτοφυλακίο της Morgan Stanley Investment Management. 

Μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν και τα εταιρικά κέρδη δεύτερου τριμήνου, προκειμένου να διαπιστώσουν το βαθμό ευρωστίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μετοχή της Delta Airlines υποχώρησε 6,3% μετά την ανακοίνωσε των αποτελεσμάτων της εταιρείας που σκιαγράφησαν μεικτή εικόνα. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News