Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,09% κόντρα στο διεθνές κλίμα – Έπιασε τις 803 μονάδες

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,09% κόντρα στο διεθνές κλίμα – Έπιασε τις 803 μονάδες

Με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να σημειώνουν απώλειες (και μάλιστα αισθητές μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ), το Χρηματιστήριο Αθηνών πήγε κόντρα στο γενικευμένο κλίμα και σημείωσε κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Τα κέρδη του διημέρου αυτού είχαν σαν αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να διαγράψει τις απώλειες της τάξεως του 1,57% της προηγούμενης Παρασκευής και να επανέλθει άνω του ψυχολογικού φράγματος των 800 μονάδων.

Η σημερινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης βγήκε κερδισμένος από τη σημερινή συνεδρίαση κατά 1,09% και ανέβηκε έτσι στις 803,28 μονάδες, υψηλότερα από τις 802 μονάδες του κλεισίματος της περασμένης Πέμπτης. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 808,20 μονάδες, με το χαμηλό στις 794,22 μονάδες.

Ο τζίρος και σήμερα σε υποτονικά επίπεδα στα 41,2 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 17,6 εκατ. τεμάχια, με τα 12,3 εκατ. εξ αυτών να αφορούν μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Με την πλειονότητα των μετοχών σε άνοδο, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,27%, ενώ αρκετά χαμηλότερα έκλεισε ο Mid Cap στο +0,51%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης προσέθεσε 0,46%.

Από τις επιμέρους μετοχές, της Quest πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 6,66%, προσπερνώντας αυτή της ΔΕΗ (+4,91%), η οποία ήταν η μετοχή που προσέλκυσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,97 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση για τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου οι μέτοχοι να εγκρίνουν πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, βοήθησε τη μετοχή ούτως ώστε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στα υψηλότερα στρώματα του FTSE Large Cap.

Στο +3,67% η μετοχή της Jumbo και στο +3,21% του ΑΔΜΗΕ.

Πιέσεις δέχθηκε μόνο η μετοχή της Πειραιώς, καθώς διολίσθησε κατά 3,23%, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελβαλχαλκόρ, Σαράντης, με απώλειες μεταξύ 0,58% έως 0,13%.

Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σήμερα χαρακτήρα, από τη στιγμή που σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες. 

Στην Ευρώπη πέραν την ανασφάλεια για το φυσικό αέριο, ήρθαν να προστεθούν σήμερα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε σε Γαλλία και Ισπανία. 

Ωστόσο η κρίσιμη καμπή σήμερα, ήταν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, οι οποίες επιταχύνθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 9,1% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, από 8,6% τον Μάιο.

Το ποσοστό αυτό δεν είναι μόνο μεγαλύτερο από το 8,8% που ανέμεναν οι ειδικοί, αλλά συνιστά και το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο και σε σχέση με τον Μάιο, καθώς αυξήθηκε κατά 1,3% (η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2005), από 1% κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 1,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα στο 5,9% από 6% τον Μάιο, ωστόσο υψηλότερα των προσδοκιών για ρυθμό 5,7%.

Σε μηναία βάση, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 0,7% από 0,6% τον Μάιο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 0,6%.

Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Πριν από την αύξηση της περασμένης συνεδρίασης, η τελευταία φορά που η Fed είχε προβεί σε τέτοια επιθετική επιτοκιακή αύξηση ήταν το μακρινό 1994.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Trust: Στα 6,34 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Elton: Αύξηση 37% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News