Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 15:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ανασφάλεια και πληθωρισμός φέρνουν απώλειες στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Ανασφάλεια και πληθωρισμός φέρνουν απώλειες στα χρηματιστήρια

Δεν καταφέρνουν να επεκτείνουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των έντονων φόβων και ανησυχιών αναφορικά με το φυσικό αέριο και την τροφοδοσία από τη Ρωσία.

Ωστόσο, στην ανασφάλεια αυτή ήρθαν να προστεθούν και τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, όπου υποχώρησε στην πρώτη (από 7,9% τον Μάιο σε 7,6% τον Ιούνιο) και ανέβασε ταχύτητα στις άλλες δύο χώρες (5,8% από 5,2% στη Γαλλία, 10,2% από 8,7% στην Ισπανία).

Παράλληλα, οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής αναφορικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 0,80%, με τους περισσότερους κλάδους του να παρουσιάζουν απώλειες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX αποδυναμώνεται κατά σχεδόν 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει περί του 0,60%, στο -0,80% βρίσκεται ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό αρνητικής μεταβολής που καταγράφει ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Το αρνητικό κλίμα τόσο για τον πληθωρισμό, αλλά και από το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην στείλει φυσικό αέριο όταν ο αγωγός Nordstream επανέλθει σε λειτουργία στις 21 Ιουλίου μετά τις εργασίες συντήρησής του, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τα στοιχεία το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Μάιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, η βρετανική οικονομία τον Μάιο αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, ένας ρυθμός που συνιστά τον ταχύτερο σε διάστημα πέντε μηνών.

Η επιτάχυνση αυτή κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην αύξηση κατά 1,4% της κατασκευαστικής παραγωγής, ενώ ισχυρή ήταν και η παραγωγή στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News