Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 13:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δείχνει χαρακτήρα κόντρα στις διεθνείς πιέσεις – Επανάκτησε τις 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Δείχνει χαρακτήρα κόντρα στις διεθνείς πιέσεις – Επανάκτησε τις 800 μονάδες

Ανεβάζει ταχύτητα το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο περνάει η ώρα και κόντρα στις διεθνείς πιέσεις καταγράφει κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Επί του παρόντος, με προστιθέμενα και τα χθεσινά κέρδη της τάξεως του 0,64%, το ελληνικό χρηματιστήριο παίρνει πίσω τις απώλειες της περασμένης Παρασκευής και επανέρχεται άνω των 800 μονάδων.

Περί τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,35% και έχει ανέλθει στις 805,32 μονάδες, υψηλότερα και από το κλείσιμο της Παρασκευής. Θα χρειασθεί όμως κάτι περισσότερο, προκειμένου η ελληνική αγορά να πιάσει το υψηλό μηνός στις 817,14 μονάδες.

Έχει σημασία η σημερινή ανοδική αντίδραση, καθώς έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η ελληνική αγορά κινείται το τελευταίο διάστημα μην έχοντας σύμμαχο την επενδυτική συμμετοχή, καθώς οι τζίροι βαλτώνουν σταθερά.

Έτσι και σήμερα η αξία των συναλλαγών έχει αγγίξει τα 17 εκατ. ευρώ και ο όγκος έχει φθάσει τα 7 εκατ. τεμάχια.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πάρει «μπροστά» σήμερα και οδηγούν τη Λεωφόρο Αθηνών και κάπως έτσι ο FTSE Large Cap καταγράφει κέρδη περί του 1,40%, αφήνοντας αρκετά πίσω του τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στο +0,40%.

Μικτά είναι τα πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης περιορίζεται στο +0,30%.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου οι μέτοχοι να εγκρίνουν πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έχει ωφελήσει τα μέγιστα τη μετοχή της, καθώς με ένα πειστικό +5,94%, έχει καθίσει στο «ρετιρέ» του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με τις υπόλοιπες μετοχές να βλέπουν από απόσταση την «πλάτη» της.

Πιο κοντά η μετοχή της Quest στο +3,33% και η επόμενη μετοχή αυτή του ΟΤΕ ακολουθεί ευρισκόμενη στο +2,25%, με την Coca Cola στο +2,15%.

Η μετοχή της Lamda από την άλλη υποχωρεί κατά 1,35%, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη αντίδραση κι ενώ έχει ολοκληρώσει την επιτυχή έκδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 230 εκατ. ευρώ, με την EBDR να έχει συμμετάσχει με 20 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς, Σαράντης, Ελβαλχαλκόρ, Aegean, Alpha Bank και Eurobank με ήπιες απώλειες.

Απώλειες στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα διαφορετική τελείως είναι η κατάσταση που σκιαγραφείται στην Ευρώπη, καθώς τα χρηματιστήρια υποχωρούν.

Η κρίσιμη ώρα είναι στις 15:30 ώρα Ελλάδος, όταν το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι και τον Ιούνιο ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω από το 8,6% του Μαΐου (υψηλό 40 ετών). Μια επιτάχυνση η οποία θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Πριν από την αύξηση της περασμένης συνεδρίασης, η τελευταία φορά που η Fed είχε προβεί σε τέτοια επιθετική επιτοκιακή αύξηση ήταν το μακρινό 1994.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Trust: Στα 6,34 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Elton: Αύξηση 37% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News