Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες και νευρικότητα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Wall Street: Απώλειες και νευρικότητα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Με πτώση έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες έκαμψαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, εν αναμονή των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 192,51 μονάδες ή 0,62%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,92% και ο Nasdaq 0,95%. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow ενισχυόταν κατά 172 μονάδες, με τον S&P 500 και το Nasdaq να ταλαντεύονται μεταξύ κερδών και απωλειών.

Ωστόσο, στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν απότομη πτώση με το Dow να καταγράφει απώλειες άνω των 300 μονάδων βάσης και τους S&P 500 και Nasdaq περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. 

«Δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης αυτή τη στιγμή για να δώσει κατεύθυνση στην αγορά. Η οικονομία επιβραδύνεται και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους και αυτό ανησυχεί πολύ τις αγορές», αναφέρει ο Κέιθ Λέρνερ της Truist. 

Oι επενδυτές εγκατέλειψαν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές, προσφεύγοντας σε παραδοσιακά καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε περαιτέρω έξι μονάδες βάσης στο 2,92%. 

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας ανέκαμψαν, όμως έχασαν τα κέρδη τους προς το τέλος της συνεδρίασης, με τις Salesforce και Microsoft να καταγράφουν απώλειες άνω του 4% εκάστη και τις Amazon και Netflix από 2%. Αντίθετα, η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε 4%. 

Eπίσης, οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά, από τη στιγμή που η American Airlines ανακοίνωσε ότι αναμένει στο δεύτερο τρίμηνο έσοδα υψηλότερα από αυτά του 2019, με τη μετοχή της να κάνει άλμα 10%. Άνω του 5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Norwegian και Carnival, ενώ της Boeing σημείωσε κέρδη άνω του 7%. 

Ωστόσο, ο ενεργειακός κλάδος υποχώρησε 2%, καθώς η τιμή brent διολίσθησε κάτω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι. 

Σήμερα ξεκίνησε η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, αρχής γενομένης με τη PepsiCo, η οποία παρουσίασε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τα φετινά της έσοδα. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για να δουν πόσες εταιρείες προχωρούν σε επί τα χείρω αναθεωρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθωριστικές πιέσεις και με επιτοκιακές αυξήσεις με τη Wall Street να ανησυχεί για επικείμενη ύφεση. 

Ο αντίκτυπος ωστόσο δεν θα γίνει αισθητός στο επιχειρείν έως ότου οι επιχειρήσεις ανακοινώσουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, όπως ανέφερε ο Κρις Ζακαρέλι της Ανεξάρτητης Ένωσης Συμβούλων. 

Αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταφέρει να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων παρέμειναν σε καλή κατάσταση στο δεύτερο τρίμηνο. Εάν όμως οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν το κόστος πρώτων υλών, τότε αυτό συνεπάγεται σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους τους, συνεπώς και σε πτώση της κερδοφορίας τους. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Άγγιξε το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του – Τι μέλλει γενέσθαι

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News