Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η άνοδος 0,64% δεν έφερε για ελάχιστα τις 795 μονάδες

Χρηματιστήριο: Η άνοδος 0,64% δεν έφερε για ελάχιστα τις 795 μονάδες

Σε μια αντίδραση που τη συνηθίζει, να κινείται δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ξένων χρηματιστηρίων, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σήμερα σε κέρδη διαγράφοντας έτσι ένα μέρος των χθεσινών απωλειών της τάξεως του 1,57%. 

Ενώ σε Ασία και Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά (αν και προς το τέλος της συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά απορρόφησαν τις περισσότερες των απωλειών), το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση, κατατάσσοντας έτσι ως παρένθεση τη χθεσινή του πτώση. 

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση υψηλότερα κατά 0,64%, μια άνοδος ωστόσο που δεν επαρκούσε για να πατήσει στις 795 μονάδες, καθώς εντέλει έκλεισε στις 794,60 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας ανήλθε έως τις 796,83 μονάδες, δείχνοντας έτσι μια τάση για να επανέλθει άνω των 800 μονάδων, επίπεδο (802 μονάδες) στο οποίο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 783,52 μονάδες. 

Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα γι άλλη μια συνεδρίαση, δεν άγγιξε καν τα 50 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 47,8 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 25 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21 εκατ. ήταν τραπεζικές μετοχές.  

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,58%, ενώ χαμηλότερα στο +0,21% έκλεισε ο Mid Cap. 
Με μοναδική μετοχή εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυτή της Eurobank να υποχωρεί κατά 1,47%, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,60%, ωστόσο τα κέρδη αυτά ήταν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τη βύθιση της τάξεως του 4,54% χθες. 

Κερδισμένη της σημερινής συνεδρίασης από τις μετοχές του FTSE Large Cap, η μετοχή της Lamda Development, μετά την επιτυχή έκδοση του πράσινου ομολόγου, από την οποία άντλησε 230 εκατ. Ευρώ, καθώς πραγματοποίησε άλμα περί του 4%.
Quest και Jumbo ακολούθησαν με άνοδο 2,56% και 2,13%, στο +2,15% βρέθηκαν «συγκάτοικοι» οι Motor Oil και Coca Cola, στο +2% έκλεισε η μετοχή των ΕΛΠΕ. 

Η Eurobank και η Τέρνα Ενεργειακή (-1,03%) ήταν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες βρέθηκαν υπό του -1%, καθώς οι επτά μετοχές που σημείωσαν πτώση κινήθηκαν μεταξύ -0,93% και -0,10%. 

Η 21η Ιουλίου 

Στους ρυθμούς της 21ης Ιουλίου και το τι προτίθεται να κάνει η Ρωσία θα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα. 

Ο αγωγός Nordstream 1 από χθες έκλεισε για τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησής του και θα παραμείνει κλειστός έως τις 21 Ιουλίου. Αν η Ρωσία θα επιλέξει να μην ανοίξει τον αγωγό ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης στις οποίες υπόκειται για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι ένα σενάριο που ήδη απασχολεί την Ευρώπη. 

Στη σκιά της διακοπής του φυσικού αερίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες συζήτησαν όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα πιο ζοφερά σενάρια. Μέσω του αγωγού περνούν 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής και εάν τελικά ο Πούτιν πατήσει ένα βαρύ φρένο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό γράφεται τώρα, όπως είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι και παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου για την περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν δηλαδή ο Πούτιν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EBRD: Επένδυσε 20 εκατ. ευρώ στο πράσινο ομόλογο της Lamda

Aegean και ΕΛΠΕ κάνουν πράξη τις πρώτες «πράσινες» πτήσεις στην Ελλάδα

Eurogroup: Χωρίς σχέδιο ακόμα εάν κλείσει η στρόφιγγα – Θέλει μόνο στοχευμένα μέτρα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News