Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 15:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ευρώ και φυσικό αέριο επιβαρύνουν τα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Ευρώ και φυσικό αέριο επιβαρύνουν τα χρηματιστήρια

Σε καθοδική τροχιά παραμένουν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα Τρίτη, καθώς στις ήδη κυοφορούμενες ανησυχίες αναφορικά με το φυσικό αέριο και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα, ήρθε να προστεθεί ο προβληματισμός από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,44%, έχοντας σχεδόν όλους τους κύριους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει περί του 0,80%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35%, όσο σχεδόν είναι και το ποσοστό αρνητικής μεταβολής που παρουσιάζει ο CAC 40 στο Παρίσι, στο -1% διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα διαφεύγει ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων με άνοδο περί του 0,40%, ενώ ηπιότερα κέρδη παρουσιάζουν οι κλάδοι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των προσωπικών ειδών και των μέσων ενημέρωσης. 

Από την άλλη οι πιέσεις που δέχεται και σήμερα το ευρώ, έχει στοιχίσει στις μετοχές των τραπεζών και έχει επιφέρει απώλειες της τάξεως του 2,50% στον τραπεζικό κλάδο. 

Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας διαγράφοντας 1,55%, ενώ στο -1,20% βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας. 

Στο μεταξύ, μια ανάσα από το 1:1 έφθασε η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο σήμερα Τρίτη, κάτι που έχει να συμβεί για πρώτη φορά από το 2002. Ειδικότερα, στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έφθασε στο 1,00001 επίπεδο το οποίο τελευταία φορά εμφανίσθηκε τον Ιούλιο του 2002.

Το αμερικανικό νόμισμα διάγει «λαμπρές» ημέρες, από τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν στραφεί σε αυτό εν μέσω των αναταράξεων στις αγορές. Το αμερικανικό δολάριο μαζί με τον γιεν και το ελβετικό φράγκο, είναι τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών μεταξύ των κυριάρχων νομισμάτων, όταν οι αγορές κυριαρχούνται από ανασφάλεια. 

Παράλληλα, άπαντες στην Ευρώπη αναμένουν την 21η Ιουλίου, όταν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nordstream 1. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν η Ρωσία θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες ή θα τις κρατήσει κλειστές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει υποστεί από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News