Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 15:03
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παλεύει με το πρόσημο και τις 890 μονάδες

Χρηματιστήριο: Παλεύει με το πρόσημο και τις 890 μονάδες

Σε μάχη για να διατηρηθεί άνω του μηδενός έχει επιδοθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αμφιταλαντεύεται μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου και με απώτερο στόχο να κατοχυρωθούν οι 890 μονάδες. 

Περί τις 15:00 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 0,10% και έχει καταφέρει να πατήσει στις 790 μονάδες. Ο τζίρος στη γνωστή ακολουθία του τελευταίου διαστήματος στα 24 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών διαμορφούμενο στα 14,5 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έστω νωθρή έχει βγάλει μια ανοδική αντίδραση κινούμενος κατά 0,13% υψηλότερα του μηδενός, σε αντίθεση με τον Mid Cap που υποχωρεί κατά 0,24%. 

Ο τραπεζικός δείκτης από τη μεριά του, άφησε πίσω του το αρνητικό έδαφος και πλέον διαπραγματεύεται στο +0,21%. 
Τις αντίρροπες δυνάμεις στον FTSE Large Cap εξασκούν από τη μία η μετοχή της Εθνικής ευρισκόμενη στο +2,41% και από την άλλη της Τέρνα Ενεργειακή στο -2,61%. 

Στο +2,11% η Jumbo, στο +1,97% η Εθνική και στο +1,03% η Aegean, καμία άλλη μετοχή δεν ενισχύεται πλέον του +1%.
Στην αντίπερα όχθη, η Eurobank υποχωρεί κατά 1,93%, από -0,95% έως -0,14% οι απώλειες των Lamda, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΟΠΑΠ.

Κόντρα στο ρεύμα

Την ώρα που τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη καταγράφουν απώλειες, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα έστω και ασθενικά καταφέρνει να μην επεκτείνει τις απώλειες από χθες, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι ανήλθαν στο 1,57%.

Με τη διολίσθηση στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 την περασμένη εβδομάδα, το ζητούμενο είναι αν το πέρασμα αυτό ήταν παροδικό ή η ελληνική αγορά θα επανέλθει εκεί. 

Μετά από σχεδόν 40 ημερολογιακές ημέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κατρακυλήσει χαμηλότερα κατά 110 μονάδες από τις 900 μονάδες στις 6 Ιουνίου. 

Ενώ οδεύοντας προς το κλείσιμο του εξαμήνου το χρηματιστήριο έδειχνε ότι μπορούσε να το ολοκληρώσει σχεδόν αναίμακτα, η πορεία του τον Ιούνιο τα ανέτρεψε όλα. 

Κατά πώς φαίνεται το αρνητικό κλίμα επιμένει να είναι παρόν και στην έναρξη του β΄ εξαμήνου, με τις διεθνείς προκλήσεις επίσης να δηλώνουν παρούσες. 

Σε αυτές, αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα προστίθεται και η απουσία των επενδυτών από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Όπως έχει δείξει η ιστορία όσο προχωράει το καλοκαίρι και πλησιάζει ο Αύγουστος, οι επενδυτές θα απουσιάζουν όλο και περισσότερο, συνθήκη που δεν είναι η αρμόζουσα όταν μια αγορά προσπαθεί να ανακάμψει. 

Το ζητούμενο βέβαια πάντα είναι αν υπάρχει η διάθεση και η πρόθεση να ανακάμψει. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EBRD: Επένδυσε 20 εκατ. ευρώ στο πράσινο ομόλογο της Lamda

JP Morgan: Underweight για την περιφέρεια – Τι λέει για την Ελλάδα

Eurogroup: Χωρίς σχέδιο ακόμα εάν κλείσει η στρόφιγγα – Θέλει μόνο στοχευμένα μέτρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News