Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να μην επεκτείνει τις χθεσινές απώλειες 

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να μην επεκτείνει τις χθεσινές απώλειες 

Με την Ευρώπη προσηλωμένη και επικεντρωμένη στις 21 Ιουλίου και τις διαθέσεις της Ρωσίας για το φυσικό αέριο και το Eurogroup χθες να χαράσει κατευθυντήριες γραμμές για τα όποια νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης προκύψουν από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα γι άλλη μια συνεδρίαση το κλίμα μόνο ιδανικό δεν είναι. 

Με το κλίμα αυτό καταβάλει προσπάθειες να μην εναρμονισθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και να μην επεκτείνει τις απώλειες μετά την υποχώρηση της τάξεως του 1,57% χθες, μια πτώση η οποία το επανέφερε υπό των 800 μονάδων, επίπεδο που υπερέβη την περασμένη Παρασκευή. 

Η πρωινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά άνω του μηδενός και παραμένει στια 789μονάδες, με τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 2,8 εκατ. τεμάχια. 

Ελαφρά άνοδο καταγράφει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης της τάξεως του 0,04%, ενώ χαμηλότερα στο -0,16% βρίσκεται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Μετά τη χθεσινή βουτιά 4,54% ο τραπεζικός δείκτης χάνει σχεδόν 0,2%.

Από τις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι όποιες πιέσεις όχι όμως ευρείας έντασης ασκούνται σε αυτές της Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean, Eurobank και Τιτάν. 

Jumbo και ΔΕΗ σημειώνουν άνοδο 1,24% και 1,77% αντίστοιχα, ΕΥΔΑΠ, Ελβαλχαλκόρ και Σαράντης με ήπια κέρδη. 

Φυσικό αέριο και μέτρα στήριξης 

Στη σκιά της διακοπής του φυσικού αερίου, οι υπουργοί Οικονομικών χθες συζήτησαν όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα πιο ζοφερά σενάρια. Μέσω του αγωγού περνούν 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής και εάν τελικά ο Πούτιν πατήσει ένα βαρύ φρένο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό γράφεται τώρα, όπως είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι  και  παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου  για την  περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν δηλαδή ο Πούτιν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. 

Το Eurogroup θεωρεί ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται.

Όπως για παράδειγμα εάν τελικά επαληθευθούν τα πιο άσχημα σενάρια, όπως το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream 1. Τα οριζόντια μέτρα, σύμφωνα με το Eurogroup, «αχρηστεύουν» εν μέρει τη νομισματική πολιτική καθώς μπορούν να δημιουργήσουν υπερθέρμανση της οικονομίας. 

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η γραμμή που ακολουθείται και από την ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Το Eurogroup εφιστά την προσοχή σε δύο ομάδες χωρών, σε αυτές που έχουν υψηλό χρέος, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και αυτές που έχουν πολύ υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και άλλες χώρες της Β. Ευρώπης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Χωρίς σχέδιο ακόμα εάν κλείσει η στρόφιγγα – Θέλει μόνο στοχευμένα μέτρα

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης

ΙΕΑ: Τα χειρότερα στην ενεργειακή κρίση έρχονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News