Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 15:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διολισθαίνει εκ νέου χαμηλότερα των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο: Διολισθαίνει εκ νέου χαμηλότερα των 800 μονάδων

Απομακρύνεται περισσότερο από το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο περνάει η ώρα, καθώς έχει διευρύνει ελαφρώς τις απώλειές του σε σχέση με το αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,06%, μια υποχώρηση που τον έχει φέρει στις 793,74 μονάδες.

Η «πληγή» του τελευταίου διαστήματος το οποίο αρχίζει πλέον και επιμηκύνεται αρκετά, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα χτύπησε και σήμερα, καθώς ο τζίρος έχει αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών τα 10,5 εκατ. τεμάχια. 

Την πορεία του Γενικού Δείκτη «αντιγράφει» αυτός της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με πτώση επίσης της τάξεως του 1,06%, ενώ στο -0,67% βρίσκεται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Οι μετοχές που λειτούργησαν ως «μπροστάρηδες» στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ανοδικής αντίδρασης της ελληνικής αγοράς, των τραπεζών, είναι αυτές που και σήμερα καθορίζουν την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης χάνει περί του 2,60%.

Ωστόσο σήμερα έχουν και τη συνδρομή της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία είναι από τις μετοχές του FTSE Large Cap με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, ευρισκόμενη στο -4,73%.

Ακολουθούν Πειραιώς στο -3,39%, Eurobank (-2,78%), Βιοχάλκο (-2,76%), Alpha Bank (-2,37%) και Motor Oil. 

Από τη γενικευμένη πτωτική τάση διαφεύγουν οι μετοχές των Quest, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Coca Cola, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 1,70%, 1,39%, 1,18%, 1,06%, 0,94% και 0,27%. 

Ο φόβος για ενεργειακή ανεπάρκεια έχει κυριέψει την Ευρώπη 

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Ευρώπη την έχει κυριέψει ο φόβος για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. 

Ο αγωγός Nord Stream I ο μεγαλύτερος αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία, από σήμερα και έως τις 21 Ιουνίου θα είναι κλειστός εξαιτίας των τακτικών ετήσιων εργασιών συντήρησης. Ο φόβος που πλανάται είναι αν η Ρωσία μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες ή θα τις κρατήσει κλειστές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει υποστεί από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ξεπρόβαλαν σε μία ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου. 

Ειδικότερα, στο 1,934 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 3,87 φορές και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 1,75%, λήξεως 18 Ιουνίου 2032, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου: Προσφορές 1,93 δισ. ευρώ – Στο 3,67% η απόδοση

ΕΤΕ: Συνεργασία με τεχνολογικές εταιρείες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ

Θ. Πελαγίδης: Ανάπτυξη υψηλότερα του 4% υπό προϋποθέσεις το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News