Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 22:33
ΑΓΟΡΕΣ

Mετοχές ενέργειας: Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι επενδυτές, όχι όμως πια

Mετοχές ενέργειας: Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι επενδυτές, όχι όμως πια

Οι επενδυτές έχασαν ένα από τα λιγοστά καταφύγιά τους μέσα στην φετινή «λαίλαπα» των αγορών, καθώς το selloff των μετοχών ενέργειας που άρχισε τον προηγούμενο μήνα, δεν τους αφήνει πλέον πουθενά χώρο για να προστατευθούν. 

Η ενέργεια αποτελεί τον κλάδο με την χειρότερη επίδοση στο δείκτη S&P 500 στη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Από τις αρχές του Ιουνίου, ο κλάδος ενέργειας έχει απωλέσει 18% της αξίας συγκριτικά με την πτώση 6% του χρηματιστηριακού δείκτη. Οι μετοχές ενέργειας παρουσιάζουν χειρότερη επίδοση ακόμη και σε σχέση με την τιμή αργού που έχει υποχωρήσει 9%. 

Energy Stocks Now Underperforming Oil
  

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο κλάδος ενέργειας παρέμενε ο μοναδικός του S&P που αναμενόταν να παρουσιάσει κέρδη φέτος, αφού κινήθηκε υψηλότερα από την υπόλοιπη αγορά για 20 μήνες έως το Μάιο. 

Ωστόσο, τα άσχημα νέα έρχονται τον τελευταίο καιρό κατά «κύματα». Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων της κατά 8,2 εκατ.βαρέλια. 

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει τον κλάδο είναι η προοπτική ύφεσης, η σοβαρότητα της οποίας θα επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου και κατ΄επέκταση και τις μετοχές ενέργειας. 

Ωστόσο, η τιμή αργού θα μπορούσε να βρει κάποιο στήριγμα από την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid και τα μαζικά της σχέδια για τόνωση της οικονομίας της. Βεβαίως, ο κλάδος ενέργειας θα μπορούσε να ευνοηθεί και απο τις σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις του. 

Η Wall Street παραμένει στο σύνολο της bullish για τις μετοχές ενέργειας, παρά το κύμα των υποβαθμίσεων των στόχων για τις τιμές μετοχών πετρελαϊκών. Τα δύο τρίτα των εταιρειών του S&P 500 Energy Index έχουν σύσταση αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Είναι μία από τις βιομηχανίες με τις καλύτερες αξιολογήσεις στην αγορά, μετά την τεχνολογία πληροφορικής και το real estate. Οι αναλυτές βλέπουν μία μέση απόδοση 31% για τις μετοχές ενέργειας συγκριτικά με το 26% του γενικού δείκτη S&P 500. 

S&P 500 Energy Index diverges from analyst's targets
  

«Η διόρθωση ήταν ωστόσο απότομη και καταστροφική», αναφέρει ο Cole Smead, πρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Smead Capital Management, ο οποίος επισημαίνει ότι η έντονη μεταβλητότητα μπορεί να δείξει την έξοδο από τον κλάδο για πολλούς επενδυτές. 

Ωστόσο ο Smead πιστεύει ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου καθοδηγείται από κερδοσκοπία και όχι από τα θεμελιώδη. Θεωρεί ότι οι μετοχές ενέργειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν καθώς η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Επενδύσεις: Τα καταφύγια έναντι του πληθωρισμού και των επιτοκίων 

Μετοχές καταναλωτικών αγαθών: Χάθηκαν 1,8 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

Τεχνολογία: Για ιστορική πτώση οδεύει φέτος ο δείκτης Nasdaq 100

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News