Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο

Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει κατά πάσα πιθανότητα προς την ύφεση, οι traders αρχίζουν να πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το ευρώ πλησιάζει απειλητικά στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλο σορτάρισμα του ευρώ, ενόσω οι αναλυτές προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι έπονται περαιτέρω απώλειες. Το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 20ετίας, καθώς οι traders αξιολογούν τις προοπτικές της ευρωζώνης ενόψει μίας πιθανής διακοπής των ροών φυσικού αερίου, αλλά και μίας ύφεσης.

Ένα τέτοιου είδους σοκ θα καθιστούσε δυσκολότερη για την ΕΚΤ την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ επίσης θα διεύρυνε την διαφορά του ύψους των επιτοκίων σε σχέση με τις ΗΠΑ.

«Όλα στρέφονται γύρω από τη Ρωσία. Εάν δούμε περιορισμούς στη χρήση πετρελαίου στην Ευρώπη λόγω μείωσης στις ροές από τη Ρωσία, θα δούμε μία αξιοσημείωτη ύφεση στην Ευρώπη. Ενδέχεται να είναι ένας πολύ μακρύς χειμώνας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Kaspar Hense, υψηλόβαθμο στέλεχος στην BlueBay Asset Management.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η BlueBay σορτάρει το ευρώ από τον περασμένο μήνα. Αναμένει ότι θα διολισθήσει στα 90 σεντ έναντι του δολαρίου, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές, παρότι δεν πρόκειται για το πιο πιθανό σενάριο.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους σε ό,τι αφορά τον αγωγό North Stream, ο οποίος αυτό τον μήνα έχει διακόψει τις ροές λόγω εργασιών συντήρησης, λέγοντας ότι έπειτα ενδέχεται να μην αποκατασταθεί ο εφοδιασμός. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει διά στόματος του επικεφαλής Φατίχ Μπιρόλ, ότι μία πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών δεν είναι απίθανο σενάριο, δεδομένης της «απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Μάλιστα, στην περίπτωση που το ευρώ αγγίξει το 1 προς 1, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με τον Tim Brooks, υψηλόβαθμο στέλεχος στην χρηματιστηριακή Optiver.

Αυτό το καλοκαίρι κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει ευρώ, τονίζει ο Kit Juckes από την Societe Generale. «Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία υποχωρεί, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μία ύφεση εάν ο αγωγός στερέψει. Εάν αυτό συμβεί η ισοτιμία κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει επιπλέον 10% περίπου»

Παράλληλα, υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες όσον αφορά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. «Είναι μία τέλεια καταιγίδα για το ευρώ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος και σταθερού εισοδήματος στην Russell Investments. Ο ίδιος προσέθεσε ότι το νόμισμα είναι σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει μία καλή πιθανότητα να ενισχυθεί το 2023.

«Δεδομένου του κοκτέιλ παραγόντων, δεν θα απέκλεια το 1 προς 1, αλλά προσωπικά δεν θα κυνηγούσα αυτή την κίνηση. Δεν θα πήγαινα στο σορτάρισμα του ευρώ αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Επί μήνες, το ευρώ δεχόταν πιέσεις διότι αναμενόταν ότι τα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη θα έμεναν πίσω σε σχέση με την επιθετική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Οι traders αναμένουν γενικά λιγότερη σύσφιγξη λόγω της αδύναμης οικονομίας του μπλοκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Επέστρεψε στα χαμηλά του 2002 έναντι του δολαρίου

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω: Προς το 1 προς 1 με το δολάριο

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News