Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 20:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Βυθίζονται 10% οι τιμές – Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό

Πετρέλαιο: Βυθίζονται 10% οι τιμές – Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πετρέλαιο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς εκφράζονται φόβοι για ύφεση στις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να κατακρημνίσει τη ζήτηση και να παρασύρει και την τιμή των μετάλλων.

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 10%, στα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα 98,28 με απώλειες 9,35%. 

«Ο φόβος μιας ύφεσης μειώνει τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου και, κατά συνέπεια, τις τιμές», εξήγησε ο Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλυτής της Swissquote.

Το αργό έπεσε κάτω από το συμβολικό όριο των 100 δολαρίων για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες. Ο αναλυτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μείωσης της τιμής γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Στην περίπτωση ύφεσης, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 65 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους ή και στα 45, εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Παρ΄ όλα αυτά, εξακολουθούν να υποφώσκουν οι ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς, γεγονός που προσέφερε προσωρινά στην αρχή της συνεδρίασης κάποιο στήριγμα στις τιμές προτού αντιστρέψουν την πορεία τους. 

Η απεργία στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή κατά 89.000 βαρέλια ημερησίως, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Equinor. 

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από τα 300 ή ακόμη και τα 400 δολάρια το βαρέλι, εάν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση της Ιαπωνίας να περιοριστεί κατά το ήμισυ η τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς αυτό θα σήμαινε μείωση της παραγωγής. 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Στα 45 δολάρια το βλέπει η Citi στο σενάριο ύφεσης

JPMorgan: Στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το πετρέλαιο, εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή της

«Κρίσεις πανικού» προκαλεί η αγορά ενέργειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News