Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στα «κόκκινα» από την έναρξη της συνεδρίασης

Wall Street: Στα «κόκκινα» από την έναρξη της συνεδρίασης

Στα «κόκκινα» έχει βαφτεί η Wall Street από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή της στην ενεργό δράση, μετά τη χθεσινή αργία για την 4η Ιουλίου. 

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,90%, ο S&P 500 κατά 1,72%, ενώ απώλειες περί του 1,50% καταγράφει ο Nasdaq. 
Στις αγορές ανά τον κόσμο έχουν επιστρέψει οι φόβοι για οικονομική ύφεση κι έτσι σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια οι μαζικές ρευστοποιήσεις κυριαρχούν. 

Την περασμένη Παρασκευή στην έναρξη του β΄ εξαμήνου οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη, δημιουργώντας μια κάποια αισιοδοξία ότι το τρέχον τρίμηνο θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο. 
Ο S&P 500 είχε το χειρότερο πρώτο τρίμηνο από το 1970 και ο Dow Jones από τη δεκαετία του 1960.

Για τον Nasdaq η βύθιση σχεδόν 30%, συνιστά το χειρότερο ήμισυ που έχει καταγράψει στην ιστορία του. 

Η αλλαγή πλεύσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική και η σύσφιγξή της μετά τα μέτρα στήριξη για την πανδημία έχει τρομάξει τις αγορές και τους επενδυτές. 

Σήμερα αυτό που κυριαρχεί είναι ο τρόμος ο πλανήτης να μείνει από προμήθειες φυσικού αερίου κι ενώ η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. 

Μια μικρή πυρκαγιά στο Freeport του Τέξας –μία μονάδα ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ούτε ιδιαίτερα κεντρική– προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην αγορά. Μετά από την πυρκαγιά αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η μονάδα, οι τιμές σε Ευρώπη και Ασία αυξήθηκαν τουλάχιστον 60%. Παράλληλα, βέβαια υπήρξαν περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής από τη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, οι τιμές διολίσθησαν κατά περίπου 40%, διότι λόγω της πυρκαγιάς, η εσωτερική παραγωγή θα παρέμενε για εγχώρια χρήση.

Σε αυτές τις εξελίξεις, ήρθαν σήμερα οι αναφορές ότι στη Νορβηγία οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φυσικού αερίου θα κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας καλύτερες αποδοχές, για να εντείνει τους φόβους ότι θα στερέψουν οι προμήθειες φυσικού αερίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News