ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δεν συγκρατείται η πτώση – Προσεγγίζει το χαμηλό έτους 

Χρηματιστήριο: Δεν συγκρατείται η πτώση – Προσεγγίζει το χαμηλό έτους 

Αδιάκοπες είναι οι πιέσεις που δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων -κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά το 2022-, αλλά πλέον φλερτάρει και με το χαμηλότερο επίπεδο της φετινής χρονιάς. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,31% και πλέον διαπραγματεύεται στις 795 μονάδες. 

Χαμηλότερα των 800 μονάδων τελευταία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στις 8 Μαρτίου όταν και έκλεισε στις 789,66 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημειώθηκε το χαμηλό έτους στις 788,83 μονάδες. Την επόμενη ημέρα στις 9 Μαρτίου καταγράφηκε χαμηλό ημέρας στις 797 μονάδες ωστόσο ήταν στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Από την άλλη, επί του παρόντος οι απώλειες μικρές ή μεγάλες στις εννέα από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, συνιστούν το χειρότερο χρονικό διάστημα για την ελληνική αγορά, η οποία πλέον δείχνει μια εικόνα παράδοσης στις ορέξεις των πωλητών.

Πέραν του περασμένου Μαρτίου υπό των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε βρεθεί ξανά τον μακρινό Φεβρουάριο του 2021 στην εις μάκρον πορεία ανάκαμψης μετά την εμφάνιση της πανδημίας έναν χρόνο νωρίτερα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Το χαμηλό έτους έχει έρθει πολύ κοντά, από τη στιγμή που το χαμηλό ημέρας σήμερα καταγράφηκε στις 792,89 μονάδες. 

Ο τζίρος στα ίδια υποτονικά επίπεδα του τελευταίου διαστήματος, διαμορφούμενος στα 37 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 14,5 εκατ. τεμάχια. 

Στην ίδια μοίρα με τον Γενικό Δείκτη και εκείνοι της Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 1,55% και 1,48% αντίστοιχα. 

Από την άλλη ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 3,40%, καθώς οι μετοχές των συστημικών τραπεζών βυθίζονται (εξαίρεση αυτή της Εθνικής με απώλειες περί του 1,12%).
Eurobank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα βρίσκονται χαμηλότερα του -4% και από σχετικά κοντινή απόσταση ακολουθεί η Alpha Bank στο -3,35%. 

Σαράντης (-2,11) και Quest (-1,17%) παρέδωσαν τα κέρδη που παρουσίαζαν αρχικά, ωστόσο οι δύο πιο πολύτιμες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι Coca Cola και ΟΤΕ δείχνουν χαρακτήρα και διατηρούνται υψηλότερα του μηδενός κατά 0,46% και 0,43% αντίστοιχα. 

Στο στόχαστρο των επενδυτών η μετοχή της Intrakat καθώς έχει κάνει βύθιση περί του 7%, μετά την ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση του 61% των μετοχών της στο επενδυτικό σχήμα των Μπάκου – Καϋμενάκη, έναντι 2,95 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικού τιμήματος περίπου 70,2 εκατ. Ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του MR οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου απέκτησαν περίπου το 30% του κατασκευαστικού ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι μέτοχοι της Intrakat κ.κ. Λαζαράκης, Στασινόπουλος και Σουρέτης, πούλησαν το 15,7% της εταιρείας στον κ. Γκότση. Επίσης, στελέχη της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωρίδη, πούλησαν ποσοστό 13,6% στον εφοπλιστή κ. Αγγέλου. Όλες οι συναλλαγές έγιναν στην τιμή των 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Intrakat: Αλλάζει χέρια το 61% – Ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι

Economist : Διατηρεί στο 4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News