Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 14:00
ΑΓΟΡΕΣ

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η μείωση της ρευστότητας ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η μείωση της ρευστότητας ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές

Για παράδειγμα, η αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ «είδε» τις αποδόσεις και τα spread να εκτινάσσονται σε υψηλό διετίας τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2020. Η μεταβλητότητα και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού κράτησε τους δανειολήπτες μακριά από την αγορά, σημείωσε ο οικονομολόγος. 

Οι εκδόσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου περιορίστηκαν στα 25 δισ.δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο όγκος του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 10 δισ.δολάρια, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. 

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εκδόσεις ομολόγων και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν παγώσει», είπε ο Ελ-Εριάν. 

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της Fed, ο Ελ-Εριάν ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της που είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού, επιβραδύνοντας ωστόσο την οικονομία και επιφέροντας προβλήματα στις επιχειρήσεις που θέλουν να αντλήσουν νέο κεφάλαιο. 

Επίσης, βλέπει «αλυσιδωτούς κινδύνους» στις αγορές, από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και των επιτοκίων στον πιστωτικό κίνδυνο και τελευταίως στον κίνδυνο ρευστότητας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι» και επιβαρύνουν τις μετοχές

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Σε φάση «ξηρασίας» στο δεύτερο τρίμηνο – Εξαίρεση η Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News