Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 13:15
AΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Το χειρότερο τρίμηνο για τη στερλίνα από το 2008

Βρετανία: Το χειρότερο τρίμηνο για τη στερλίνα από το 2008

Σύμφωνα με οικονομολόγους της AllianceBernstein, η οικονομία της Βρετανίας καταρρέει. 

Τα σημάδια αυτά είναι διάχυτα. Τα νοικοκυριά χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, το κόστος βασικών ειδών έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ. Η στερλίνα κατέγραψε την χειρότερη τριμηιαία επίδοση από το 2008, διολισθαίνοντας κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή. 

Παρότι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι επίκειται γενικότερα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, η θέση της Βρετανίας είναι πολύ χειρότερη. Η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία στο 45% για τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με το 40% στην Ευρωζώνη και το 30% στις ΗΠΑ. 

Η ζοφερή αυτή εικόνα κρατά τους επενδυτές μακριά από το βρετανικό ενεργητικό, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε παύση της δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο στρατηγικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ της Nomura Holdings συστήνει στους πελάτες της να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε στερλίνα στοιχηματίζοντας ότι το νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω από το 1,18 έως τις αρχές Αυγούστου. 

«Είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να πιστέψουμε ότι η στερλίνα είναι αρκετά φθηνή για να ανακάμψει, χωρίς να υπάρξει ανάλογη βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας», είπε ο Νέιλ Βέλερ της JPMorgan Asset Management. 

H στερλίνα υποχώρησε 7,3% έναντι του δολαρίου στο δεύτερο τρίμηνο και κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που είχε βρεθεί στο ζενίθ της πανδημίας. «Η ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον είναι υπό αμφισβήτηση και οι ιδέεςόπως ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το επόμενο έτος μπορεί να επηρεάσει την ροή επενδύσεων», σημειώνει ο Ρότσεστερ της Nomura.  

Η στερλίνα σε πτώση

Η στερλίνα γνώρισε το χειρότερο τρίμηνο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Πηγή: Bloomberg

 

Πηγή: Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μπ. Τζόνσον: Έκκληση για συγκράτηση στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

6 χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Πόσο πληρώνει ο μέσος Βρετανός για το Brexit

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News