Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με το «δεξί» μπήκε ο Ιούλιος – Απώλειες όμως στην εβδομάδα

Wall Street: Με το «δεξί» μπήκε ο Ιούλιος – Απώλειες όμως στην εβδομάδα

Με το «δεξί» μπήκε ο Ιούλιος και το δεύτερο εξάμηνο για τη Wall Street, μετά την χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου σε διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών που παρουσίασε ο S&P 500 τους πρώτους έξι μήνες του έτους. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 321,83 μονάδες ή 1,1%, ο S&P 500 σημείωσε αντίστοιχη άνοδο 1%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε κέρδη 0,9%. 

Παρ΄όλα αυτά και οι τρεις δείκτες έκλεισαν το πενθήμερο με απώλειες στην τέταρτη εβδομάδα απωλειών στη διάρκεια των τελευταίων πέντε. Ο Dow υποχώρησε 1,3%, ο S&P 500 6,7% και ο Nasdaq 4,1%. 

Tην τάση ανόδου καθοδήγησαν οι μετοχές του κλάδου κατασκευών κατοικιών, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε και ο επιμέρους δείκτης για τις εταιρείες κοινής ωφελείας. 

Oι μετοχές κατάφεραν να αντιστρέψουν τις αρχικές τους απώλειες, όμως οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στα προειδοποιητικά σημάδια απο αρκετές εταιρείες που αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους, σε συνδυασμό με την ανησυχία του υψηλού πληθωρισμού που συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις τιμές μετοχών. 

Αποθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για τη μεταποίηση Ιουνίου στις ΗΠΑ, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, με τον επιμέρους δείκτη των παραγγελιών να παρουσιάζει την πρώτη συρρίκνωση από το Μάιο του 2020. 

Η General Motors ξεχώρισε σημειώνοντας άνοδο, παρά το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε για προβλήματα σε επίπεδο μεταποίησης στο δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα καθαρά κέρδη της στα 1,6 έως 1,9 δισ.δολάρια, τη στιγμή που η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 2,5 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τη FactSet. 

Στον αντίποδα, η Micron Technology που υποχώρησε περίπου 3% στον απόηχο των απογοητευτικών της προβλέψεων, παρασύροντας και άλλες εταιρείες από τον χώρο των επεξεργαστών. 

Ο γνωστός αναλυτής Μάικλ Μπέρι, γνωστός ως Mr «Big Short», που προέβλεψε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε τώρα ότι οι αγορές έχουν διανύσει το μισό δρόμο στο σημερινό κύκλο ρευστοποιήσεων και ότι οι επιχειρήσεις θα «δουν» τα κέρδη τους να μειώνονται το επόμενο διάστημα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή Ρός Μέιφιλντ της Baird ο οποίος θεωρεί υπερβολικά υψηλές τις εκτιμήσεις για αύξηση 10% των κερδών των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων, ακόμη και σε μία ήπια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. 

Παρότι κάποιοι αναλυτές στη Wall Street είναι αισιόδοξοι ότι η αγορά θα ανακάμψει κατά την υπόλοιπη διάρκεια του 2022 – η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι αγορές υποχωρούν περισσότερο από 15% στο πρώτο εξάμηνο, είθισται να ακολουθεί ράλι στο υπόλοιπο μισό – άλλοι θεωρούν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed θα ανακόψει ένα πιθανό ράλι. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News