Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 20:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές προσπέρασαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης, παραμένοντας στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. 

Η πτώση των αποδόσεων έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκαν στο νέο ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις των αναλυτών. Tα spreads μεταξύ «πυρήνα» και ευρωπεριφέρειας περιορίστηκαν, εν μέσω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα στηρίξει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 20 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Πέμπτης, υποχωρώντας στο 1,16%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου, αφού προς στιγμή μόνο αυξήθηκε στο 1,41%, αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση, άνω των 30 μονάδων βάσης, παρουσίασε η απόδοση των διετών γερμανικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από το Μάρτιο. 

Σύμφωνα με αναλυτές της ING, με έναν τόσο υψηλό κίνδυνο να διολισθήσει η Ευρωζώνη σε ύφεση στο τέλος του έτους και με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται το 2023, δεν φαίνεται να υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ το επόμενο έτος. 
   
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 20 μονάδες βάσης, στο 3,19%, προτού ανακάμψει ελαφρώς, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 196 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,48% με το spread στις 230 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 2,55%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 82 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 20 μονάδες βάσης, κοντά στο 2,8%, σε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσειςς από το 2020. 
    

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβαθμίζει τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων – Δεν βελτιώνονται πια

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News